Quantcast
Προκαταβολή σύνταξης: Ποιοι και πώς θα τη λάβουν - Τι θα γίνει με τα αναδρομικά - enikonomia.gr
share

Προκαταβολή σύνταξης: Ποιοι και πώς θα τη λάβουν – Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

δημοσιεύτηκε:

Η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή της προσωρινής σύνταξης έχει ξεκινήσει. Το νέο πλαίσιο προβλέπει ότι η πολυπόθητη προκαταβολή της σύνταξης θα καταβάλλεται σε όσους είναι άνω των 62 με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή με βάση το μίνιμουμ των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην ηλικία των 67.
Το βασικότερο όλων είναι, όπως αναφέρουν πηγές στο enikonomia.gr, ότι οι ασφαλισμένοι θα βλέπουν γρήγορα το χρώμα του χρήματος, καθώς η προκαταβολή θα αρχίζει άμεσα και συγκεκριμένα από τον επόμενο μήνα μετά την υποβολής της αίτησης για σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι η προκαταβολή ενός ασφαλισμένου που θα υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης στις 4 Μαΐου 2021 θα «τρέχει» από 1η Ιουνίου.
Η προκαταβολή θα κυμαίνεται από 360 έως 384 ευρώ και θα χορηγείται σε ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, έναντι της σύνταξης που δικαιούνται. Στη πρώτη γραμμή των δικαιούχων βρίσκονται όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση για σύνταξη πριν το 2018, δηλαδή άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και χρόνια στην αναμονή και δεν λαμβάνουν ούτε ευρώ προσωρινής σύνταξης.
Το νέο πλαίσιο θα «απλωθεί» στο σύνολο των συνταξιούχων που έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχουν λάβει ακόμα προσωρινή σύνταξη και φυσικά σε όλες τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που πληρούν τις προϋποθέσεις και θα υποβληθούν μετά την έναρξη ισχύος του.
Το ποσό της προκαταβολής υπολογίζεται από τον επόμενο μήνα της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης έως την έκδοση προσωρινής σύνταξης ή, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει αυτή, έως την έκδοση της οριστικής.
Πλέον η διαδικασία καταβολής σύνταξης χωρίζεται σε τρία στάδια. Μετά την αίτηση ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει την προκαταβολή σύνταξης ή οποία θα τρέχει κανονικά μέχρι την έκδοση της προσωρινής. Μετά από λίγους μήνες θα αρχίσει να πληρώνεται η προσωρινή σύνταξη του δικαιούχου, καθώς επίσης και τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που βρισκόταν στην αναμονή για την έκδοση της προσωρινής. Το τελευταίο στάδιο είναι η έκδοση της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης.
Όσοι έχουν καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης αλλά δεν παίρνουν προσωρινή σύνταξη θα κληθούν να υποβάλουν στο gov.gr τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ και το iban τους προκειμένου να τους καταβληθεί η εθνική σύνταξη ανάλογα με τα έτη ασφάλισής τους.
Μετά την υποβολή της αίτησης το υπερταμείο ασφάλισης θα επεξεργάζεται τα στοιχεία και θα καταβάλλει στον ασφαλισμένο την εθνική σύνταξη και τα αναδρομικά του.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας σε δύο μήνες θα πληρωθούν περίπου 70.000 συνταξιούχοι. Αυτό σημαίνει ότι ένας απόμαχος της δουλειάς που τον Απρίλιο θα κλείσει 10 μήνες από τη στιγμή που έκανε αίτηση για σύνταξη θα λάβει όχι μόνο την προβλεπόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, αλλά και αναδρομικά ύψους 3840 ευρώ (αναδρομικά 10 μηνών).
Όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος, το ποσό που χορηγείται ως προκαταβολή, διαμορφώνεται ως εξής:

· 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 67 ετών και άνω

· 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 έως 67 ετών

· 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης και ηλικία 62 έως 67 ετών

· 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών.

Όσοι διεκδικούν σύνταξη αναπηρίας θα λαμβάνουν το ποσό των 384 ευρώ ως προκαταβολή σύνταξης εφόσον όμως έχουν το ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας και τις απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις. Το ίδιο ποσό θα λαμβάνουν και όσοι αιτούνται σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Και σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος θα πρέπει να πληροί τις εκάστοτε χρονικές προϋποθέσεις, δηλαδή τα προβλεπόμενα όρια ηλικίας και έτη ασφάλισης. Εφόσον ο θανών είναι συνταξιούχος, το ποσό των 384 ευρώ θα καταβάλλεται χωρίς έλεγχο χρονικών προϋποθέσεων. Η νέα παροχή θα είναι ακατάσχετη και δεν θα συμψηφίζεται με τα ποσά σύνταξης που θα χορηγηθούν με την προσωρινή και οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.