Quantcast
Επίδομα παιδιού: Ποιοι το δικαιούνται μετά τα 18 έτη - Πότε θα καταβληθεί - enikonomia.gr
share

Επίδομα παιδιού: Ποιοι το δικαιούνται μετά τα 18 έτη – Πότε θα καταβληθεί

δημοσιεύτηκε:

Έκλεισε προσωρινά στις 12 Μαρτίου η πλατφόρμα Α21 του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού και η πληρωμή της πρώτης δόσης του 2021 θα πραγματοποιηθεί την τελευταία ημέρα του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου.
Η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά μέσα στον Απρίλιο, επομένως όσοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση, θα μπορούν να το κάνουν τότε. Το επίδομα του παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά σε πάνω από 1,5 εκατ. παιδιά και καταβάλλεται σε 6 διμηνιαίες δόσεις. Τα χρήματα είναι από 70 έως 140 ευρώ τον μήνα για οικογένειες με ένα παιδί και εισόδημα έως 12.000 ευρώ και από 56 έως 140 ευρώ τον μήνα για οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα έως 30.000 μήνα.
Τι συμβαίνει σε περίπτωση που αποκτηθεί τέκνο κατά την διάρκεια του έτους:
– Αν δεν έχει υποβληθεί η αίτηση Α21, τότε υποβάλλεται η αίτηση με την προσθήκη του τέκνου (αναγράφοντας το επώνυμό του και το ΑΜΚΑ του) και για το τέκνο αυτό ο δικαιούχος θα εισπράξει αναλογία επιδόματος.
– Αν έχει υποβληθεί η αίτηση Α21 (λόγω ύπαρξης και άλλων τέκνων), τότε πρέπει να προβεί σε τροποποιητική δήλωση (ηλεκτρονικά) και να προσθέσει το νέο τέκνο (αναγράφοντας το επώνυμό του και το ΑΜΚΑ του).
Τα τέκνα που περιλαμβάνονται στην αίτηση είναι τα εξής:
Εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:

α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη Μέση Εκπαίδευση. Ως ημέρα γέννησης των τέκνων θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους.
β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε Πανεπιστήμια ή σε αναγνωρισμένα Κολέγια ή σε ΙΕΚ δημόσια ή ιδιωτικά ή στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά τον χρόνο της διάρκειας φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από το τέλος του έτους που συμπληρώνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους. Στην Ανώτερη ή Ανώτατη Εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, Εμπορικού Ναυτικού κ.λπ.), καθώς και τα αναγνωρισμένα ιδρύματα του Εξωτερικού.
γ) Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι το τέλος του έτους που συμπληρώνουν το 24ο έτος της ηλικίας τους.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.