Quantcast
Διαδοχική ασφάλιση: Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις - enikonomia.gr
share

Διαδοχική ασφάλιση: Πώς θα ξεμπλοκάρουν οι εκκρεμείς συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Τροπολογία για την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση προωθεί εντός των προσεχών ημερών το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτό θα αφορά τους εν αναμονή συνταξιούχους αλλά και αυτούς που περιμένουν πάνω από πέντε χρόνια για να εκδοθεί η σύνταξή τους. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η πρόταση να εκδίδει τη σύνταξη ο φορέας στον οποίο έχουν καταγραφεί τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης και όχι με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, όπως ισχύει σήμερα. Ακόμα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει, σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ”, το ενδεχόμενο να τεθούν χρονικά όρια επιβεβαίωσης του ασφαλιστικού χρόνου των εν δυνάμει συνταξιούχων από τις εκάστοτε υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται ότι στην απονομή των συντάξεων δεν υπάρχει πρόβλημα μέσω του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:
-Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν από το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στην πλειονότητά τους είναι χειρόγραφα.
-Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από τα κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δύο χρόνια.
-Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20-30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφεί διακοπή της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως τις 31/12/2016. Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει τον συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους πρώην ενταχθέντες φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον e-ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση του χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε ενταχθέντα φορέα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.