Quantcast
"Κουρεμένα" ενοίκια: Ώρα πληρωμής ακόμη και για… χρωστούμενα 5 μηνών - Πώς «εξασφαλίζονται» οι αποζημιώσεις - enikonomia.gr
share

“Κουρεμένα” ενοίκια: Ώρα πληρωμής ακόμη και για… χρωστούμενα 5 μηνών – Πώς «εξασφαλίζονται» οι αποζημιώσεις

δημοσιεύτηκε:

Έως και πέντε μήνες χρωστούμενα υπολογίζεται πως θα πάρουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι και λίγο πριν από το Πάσχα: Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακόμα περιμένουν να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις αποζημιώσεις «κουρεμένων» ενοικίων, τις οποίες τους έταξε το κράτος όταν τους ανάγκασε να εισπράξουν λιγότερα χρήματα από τους μισθωτές των ακινήτων τους.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Τέλος στην αναμονή των ιδιοκτητών ακινήτων αναμένεται να μπει το διάστημα 20 με 28 Απριλίου: Τότε είναι που θα καταβληθούν (σ.σ. αν και δεν αποκλείεται να αρχίσουν και λίγο νωρίτερα οι πληρωμές) τα ποσά της διπλής αποζημίωσης για τα «μηδενικά» ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου… και όχι μόνον! Πέρα από το ότι για το συγκεκριμένο δίμηνο θα εξοφληθούν και εκείνοι που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% μισθώματα, με συμπληρωματικές πληρωμές θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα και όσοι δεν έχουν εξοφληθεί για τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο – Ιανουάριο! Με άλλα λόγια, ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων μετά από αναμονή σχεδόν έξι μηνών θα πάρουν «μαζεμένες» τις αποζημιώσεις 5μήνου. Μάλιστα πρέπει να σημειώσουμε πως υπάρχουν και ιδιοκτήτες ακινήτων που από τον περασμένο Ιανουάριο δεν έχουν βάλει ούτε ευρώ στην τσέπη τους! Και αυτό γιατί και ο ενοικιαστής τους είχε δικαίωμα να μην τους πληρώσει μίσθωμα (σ.σ.: στις περιπτώσεις κλειστών με Κρατική εντολή επιχειρήσεων), ενώ δεν τους πλήρωσε και το Κράτος.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για «διπλή» αποζημίωση
Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά: Όσοι ιδιοκτήτες έχουν εξοφληθεί τις αποζημιώσεις για τους μήνες έως και τον Ιανουάριο θα δουν στους λογαριασμούς τους «διπλά» ποσά, εκείνα που αντιστοιχούν στα απολεσθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Και αυτό αφορά σε ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν είτε να μην εισπράξουν καθόλου ενοίκια τους μήνες αυτούς από τους μισθωτές τους είτε υποχρεώθηκαν να εισπράξουν τα ενοίκια των μηνών αυτών μειωμένα κατά 40%. Να σημειωθεί πως η προκαταβολή ουσιαστικά της αποζημίωσης για τα ενοίκια του μηνός Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση δεν έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, εντός της σχετικής προθεσμίας για τις μισθώσεις αυτές, δήλωση Covid μηνός Φεβρουάριο.

Ποιοι άλλοι θα δουν το «χρώμα του χρήματος»
Υπάρχουν όμως και άλλοι που περιμένουν στην… ουρά για να πληρωθούν. Έτσι αναμένεται να δουν το «χρώμα του χρήματος» μέσα στο γ’ 10ήμερο του Απριλίου, ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι:

  • εισέπραξαν «κουτσουρεμένα» ενοίκια τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020 και έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις Covid για τους μήνες αυτούς, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων Covid από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν θα ισοδυναμούν με το 20% των συμφωνηθέντων ενοικίων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020
  • δεν εισέπραξαν ενοίκια ή τα εισέπραξαν μειωμένα για τον μήνα Ιανουαρίου 2021 που επίσης έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις Covid για τον μήνα αυτό, αλλά παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι.

Ποιοι είναι όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έμειναν εκτός της πρόσφατης εξόφλησης της αποζημίωσης για τον μήνα Ιανουάριο; Πρόκειται κυρίως για εκείνους, που:

  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Ιανουάριο του 2021. Δικαιούνταν, για τον λόγο αυτό, αποζημιώσεων που αντιστοιχούν στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων, όμως ακόμη και μέχρι σήμερα δεν τις έχουν λάβει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει.
  • έχουν εκμισθώσει ακίνητα για επαγγελματική στέγη σε πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν κατέβαλλαν το 40% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έπρεπε να λάβουν από το Κράτος αποζημίωση που αντιστοιχεί στο 20% των ενοικίων, όμως και εδώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων Covid που είχαν υποβάλει.

Τι θα γίνει με τις εκπτώσεις φόρου του… Μαρτίου 2020
Υπάρχει και ακόμη μία κατηγορία «αποζημιώσεων», που δεν είναι άλλη από τις εκπτώσεις φόρου που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν από τον Μάρτιο του 2020 -όταν και είχαμε το πρώτο lock down- μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020, δηλαδή έναν μήνα πριν υιοθετηθεί το «μοντέλο» των αποζημιώσεων με «ζεστό χρήμα» και όχι μέσω συμψηφισμών! Αυτές τις εκπτώσεις φόρου λοιπόν που θα προέκυπταν κάποιοι ακόμη δεν τις έχουν δει! Έτσι, μέσα στο γ’10ήμερο του τρέχοντος μηνός, υπολογίζεται να γίνει και η εκκαθάριση των εκπτώσεων φόρου προς συμψηφισμό με μελλοντικές οφειλές για όσους υποβάλουν διορθωτικές-τροποποιητικές δηλώσεις Covid για το απολεσθέν 40% των μηνιαίων ενοικίων Μαρτίου-Οκτωβρίου 2020. Τα ποσά των εκπτώσεων ισοδυναμούν με το 12% των συμφωνηθέντων μηνιαίων ενοικίων. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως για να εξασφαλιστούν αυτές οι εκπτώσεις θα πρέπει να υποβληθεί διορθωτική δήλωση έως τις 19 Απριλίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.