Quantcast
Συνταξιούχοι: Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά - Ποιοι και πόσα θα λάβουν - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά – Ποιοι και πόσα θα λάβουν

δημοσιεύτηκε:

Στις 27 Ιουλίου μαζί με τις συντάξεις Αυγούστου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά του νέου ασφαλιστικού νόμου σε περίπου 60.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχουν συνταξιοδοτηθεί μετά τον Μάιο του 2016.
Παράλληλα, στις 29 Ιουλίου, με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πάρουν τα αναδρομικά που τους οφείλονται αφού τις αυξήσεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης τις έχουν ήδη λάβει.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” εντός των ημερών πρόκειται να εκδοθεί η κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα και τις επικουρικές. Ειδικότερα:
1. Αναδρομικά Νόμου Βρούτση
-Αυξήσεις που φτάνουν έως και 220 ευρώ με αναδρομικά ως και 4.400 ευρώ θα πληρωθούν στις 27 Ιουλίου οι νέοι συνταξιούχοι από Ταμεία του ιδιωτικού τομέα, όπως ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, οι οποίοι αποχώρησαν με αίτηση συνταξιοδότησης στο διάστημα 13 Μαΐου 2016 – 30 Σεπτεμβρίου 2019 με τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν πάρει την οριστική τους σύνταξη με χρόνο ασφάλισης πάνω από τα 30 έτη.Οι αυξήσεις θα καταβληθούν μετά τον επανυπολογισμό των οριστικών τους συντάξεων με τον νέο ασφαλιστικό νόμο (νόμος Βρούτση), ο οποίος βελτίωσε σημαντικά τους συντελεστές υπολογισμού των ανταποδοτικών συντάξεων από τα 30 έτη ασφάλισης και άνω.
Ο νόμος ισχύει από 1/10/2019 για νέους ασφαλισμένους που έχουν 30 έτη και 1 μέρα και θα πάρουν καλύτερη σύνταξη όταν αποχωρήσουν από την εργασία, ενώ όσοι είναι ήδη συνταξιούχοι με 30 έτη ασφάλισης και άνω έχουν επανυπολογισμό σύνταξης με τα νέα ποσοστά του νόμου Βρούτση και θα λάβουν τις αυξήσεις με τα αναδρομικά από 1/10/2019 που ισχύουν οι νέες διατάξεις. Οι πρώτοι που είδαν αυξήσεις ήταν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και τις πληρώθηκαν στις 29 Ιουνίου.
Με την πληρωμή της σύνταξης Αυγούστου (που θα γίνει 29 Ιουλίου) οι μεν συνταξιούχοι του Δημοσίου θα πληρωθούν τα αναδρομικά του επανυπολογισμού με αυξήσεις 19 μηνών, οι δε συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα θα πάρουν μαζί αύξηση και αναδρομικά για 20 μήνες.
Η αποπληρωμή των αναδρομικών του νόμου Βρούτση έχει σχεδιαστεί να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με την πληρωμή των παλαιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016).
Οι παλαιοί συνταξιούχοι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
-Πρόκειται για περίπου 50.000 συνταξιούχους με μικρή θετική προσωπική διαφορά κατά μέσο όρο περίπου 30 ευρώ, οι οποίοι με τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης ισοφαρίζουν την προσωπική διαφορά και κερδίζουν αύξηση μεσοσταθμικά 30 ευρώ σε 5 ετήσιες δόσεις έως το 2024.
-Πρόκειται για περίπου 100.000 συνταξιούχους που έλαβαν αύξηση από 1/1/2019 (αρνητική προσωπική διαφορά) με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίοι θα λάβουν νέα μεσοσταθμική αύξηση της τάξης των 40 -50 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις ως το 2024.
Υπενθυμίζεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων οι αυξήσεις συμψηφίζονται από την προσωπική διαφορά που ήδη έχει καταγραφεί με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Οι συνταξιούχοι δικαιώθηκαν μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2019, λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, κάτι που διορθώθηκε με την τελευταία ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση Ν. 4670/20. Για να προσδιοριστεί η καταβλητέα από 1/10/2019 σύνταξη, γίνεται σύγκριση:
1.του καταβαλλόμενου στις 30/9/2019 ποσού εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς
2.του αθροίσματος εθνικής σύνταξης, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που προκύπτει με βάση τους αυξημένους συντελεστές αναπλήρωσης. Αυξήσεις στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα και όχι στον λογαριασμό τους αναμένεται να δουν και άλλοι 600.000 παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι, οι οποίοι όμως διατηρούν προσωπική διαφορά.
Οι αυξήσεις θα συμψηφιστούν και θα μειωθεί η προσωπική διαφορά που διατηρούν. Οι μηνιαίες αυξήσεις στις συντάξεις κυμαίνονται από 12 έως 250 ευρώ τον μήνα και τα αναδρομικά έως 5.250 ευρώ σε ειδικές περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13/5/2016.
Για την πλειονότητα των συνταξιούχων τα αναδρομικά φτάνουν τις 2.000 ευρώ. Ετσι οι παλαιοί συνταξιούχοι το τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβουν την προσαύξηση στη σύνταξή τους και τα αναδρομικά 23 μηνών που δικαιούται 150.000 παλαιοί συνταξιούχοι (με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από τις 12 Μαΐου 2016). Συγκεκριμένα θα λάβουν τα 2/5 της αύξησης που δικαιούνται, η οποία κυμαίνεται από 30 έως 50 ευρώ μεσοσταθμικά.
2.Απόφαση ΣτΕ
Πιθανόν και εντός της εβδομάδας αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ, η οποία, όπως προκύπτει με βάση το βασικό σενάριο, θα είναι θετική για τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων. Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα κληθεί να συμμορφωθεί με τις (αναμενόμενες θετικές για τους συνταξιούχους) δικαστικές αποφάσεις και να επιστρέψει τις προαναφερθείσες περικοπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το ανώτατο δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του και θα αποφανθεί οριστικά εάν θα πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που αναλογούν, από τις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων στο 11μηνο από Ιούνιο 2015 έως και Μάιο 2016.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.