Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να διορθώσετε λάθη με τροποποιητικές χωρίς πρόστιμα - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις: Μέχρι πότε μπορείτε να διορθώσετε λάθη με τροποποιητικές χωρίς πρόστιμα

δημοσιεύτηκε:

Παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 10 Σεπτεμβρίου έδωσε πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Οικονομικών μετά και τις πιέσεις και τα αιτήματα λογιστών. Τι ισχύει όμως για τις τροποποιητικές δηλώσεις; Όσοι θέλουν να προβούν σε διορθώσεις των δηλώσεών τους (ξέχασαν να συμπληρώσουν έναν κωδικό ή ανέγραψαν λάθος ποσά κ.α.) μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση έως τις 10 Σεπτεμβρίου χωρίς πρόστιμα. Αν δηλ. η τροποποιητική υποβληθεί εγκαίρως δεν υφίσταται καμία χρηματική “ποινή” ο φορολογούμενος. Αντιθέτως για τις εκπρόθεσμες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 100, 200 και 500 ευρώ.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η δυνατότητα «αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα».
Έτσι, όσοι όμως υποβάλουν την τροποιητική δήλωση, μετά τη 10η Σεπτεμβρίου, τότε θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά βιβλία.


  • Αν το αποτέλεσμα της νέας εκκαθάρισης είναι μηδενικό, θα επιβαρυνθεί με το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ.
  • Αν ο φόρος που προκύπτει με τη νέα εκκαθάριση είναι χαμηλότερος από εκείνο που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση, το νέο εκκαθαριστικό θα εκδοθεί με τον νέο χαμηλότερο φόρο, αλλά ο υπόχρεος θα χρεωθεί και με το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Στην περίπτωση που έχει παρέλθει η προθεσμία πληρωμής της δόσης του φόρου, τότε θα επιβαρυνθεί και με πρόστιμο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
  • Αν ο φόρος που προκύπτει με τη νέα εκκαθάριση είναι υψηλότερος από εκείνο που βεβαιώθηκε με την αρχική δήλωση, το νέο εκκαθαριστικό θα εκδοθεί με τον υψηλότερο φόρο και θα καταλογιστεί και τόκος 0,73%, στη διαφορά μεταξύ της αρχικής χαμηλότερης δόσης και της νέας υψηλότερης δόσης που προκύπτει. Επίσης θα καταλογιστεί και το αντίστοιχο πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της δήλωσης.
  • Αν από την αρχική δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο προς επιστροφή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει αύξηση του πιστωτικού υπολοίπου ή ίδιο πιστωτικό υπόλοιπο, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο 100 ευρώ, το οποίο θα συμψηφιστεί και θα παρακρατηθεί από την επιστροφή φόρου, εφόσον επαρκεί ή θα βεβαιωθεί η διαφορά.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει πιστωτικό υπόλοιπο φόρου προς επιστροφή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει μείωση του πιστωτικού υπολοίπου ή μηδενισμός του τότε θα καταλογιστεί μόνο το ανάλογο πρόστιμο 100, 250 ή 500 ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.