Quantcast
Ελεγκτικό Συνέδριο: «Κληρώνει» σήμερα για τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων - enikonomia.gr
share

Ελεγκτικό Συνέδριο: «Κληρώνει» σήμερα για τα αναδρομικά 300.000 συνταξιούχων

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα θα κριθούν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα αναδρομικά ύψους 2 δισ. ευρώ για περίπου 300.000 συνταξιούχους.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα” Δημοκρατία” η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του δικαστηρίου με απόφαση του 4ου τμήματος με σημαντικά προδικαστικά ερωτήματα που αφορούν το ζήτημα εάν οι περικοπές του νόμου 4093 του 2012 πρέπει να αποδοθούν στους συνταξιούχους όχι, για 11 μήνες (όπως είχε κρίνει το ΣτΕ) αλλά για τριετία (2015-2018).
Επίσης εάν ο e- ΕΦΚΑ θα πρέπει να χορηγήσει τα αναδρομικά από τις κρατήσεις της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2017 και στο εξής σε όλους τους δικαιούχους και βέβαια στο μέλλον να καταργηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές και παραβατικές της ΕΣΔΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με αυτό ήδη η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει εκδώσει αποφάσεις που δικαιώνει τους συνταξιούχους του Δημοσίου από το 2017, αλλά η δικαστική απόφαση δεν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.

Η ρύθμιση
Τέλος κρίνεται εάν η ρύθμιση του ν.4734/2020, βάσει του οποίου καταβλήθηκαν τα αναδρομικά μόνο για το 11μηνο στους συνταξιούχους συνεπάγεται ότι “αποσβένονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων, όσων δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τη συγκεκριμένη ρύθμιση και θα πρέπει να αρκεστούν μονάχα σε αναδρομικά για τη σύνταξη στο 11μηνο 2015-2016″ .Σύμφωνα με την εφημερίδα” Δημοκρατία, το σκεπτικό του 4ου Τμήματος, βάσει του οποίου παραπέμπεται η τελική κρίση στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί της ουσίας ζητά την επιβεβαίωση της δικαίωσης των συνταξιούχων.
Περί παραγραφής
Όπως επισημαίνει σύμφωνα με την εφημερίδα ” Δημοκρατία” ,o εργατολόγος, Λουκάς Αποστολίδης, “ζητήματα παραγραφής των αξιώσεων που ενδεχόμενα θα θέσει το Δημόσιο και ο e-ΕΦΚΑ, πιστεύω δεν θα ευδοκιμήσουν, διότι με γνωμοδότηση της η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει αποφανθεί ότι οι αξιώσεις παραγράφονται στην πενταετία και όχι στην διετία. Ελπίζω βάσιμα, η αίτηση των συνταξιούχων που καταθέσαμε προς κρίση στο αρμόδιο δικαστήριο, να ευδοκιμήσει για όλες τις αποζημιωτικές αξιώσεις”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.