Quantcast
Η ακρίβεια αλλάζει το νέο "Εξοικονομώ" - Αυξάνεται η επιδότηση - enikonomia.gr
share

Η ακρίβεια αλλάζει το νέο “Εξοικονομώ” – Αυξάνεται η επιδότηση

δημοσιεύτηκε:

Στην αύξηση της επιδότησης του νέου «Εξοικονομώ» κατά 20 ευρώ ανά τ.μ. αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξαιτίας της

εκρηκτικής αύξησης των τιμών στα υλικά οικοδομής.

Του Δημήτρη Χριστούλια

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, η επιδότηση αναμένεται να φτάσει στα 200 ευρώ από 180 ευρώ ανά τ.μ. που προβλέπει το αρχικό σχέδιο του
νέου «Εξοικονομώ».

Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. η επιδότηση θα αυξηθεί από τα 18.000 ευρώ στα 20.000 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια αύξηση 2.000 ευρώ, με στόχο την απορρόφηση ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στα δομικά υλικά.

Η αύξηση της επιδότησης φαίνεται πως έχει «κλειδώσει», καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν ανατιμηθεί σημαντικά τα περισσότερα υλικά οικοδομής, με αποτέλεσμα το ύψος των επιδοτήσεων που αποφασίστηκε πριν από λίγους μήνες να μην επαρκεί για την υλοποίηση των παρεμβάσεων που έχουν στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τον περασμένο Αύγουστο, σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, καταγράφηκαν αυξήσεις τιμών σε όλες τις κατηγορίες των υλικών, μεταξύ άλλων στους σωλήνες χαλκού (16,4%), στα θερμαντικά σώματα (7,5%), στα ανοξείδωτα κιγκλιδώματα (5%), στα τούβλα (4,7%), στις ξύλινες ντουλάπες (3,5%), στα κουφώματα αλουμινίου (2,7%), στις εσωτερικές πόρτες (2,3%), στους υαλοπίνακες ασφαλείας (2%), στα ξύλινα παράθυρα (1,9%), στις μαρμαρόπλακες (1,9%), κ.α.

Οι αυξήσεις αυτές οδηγούν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προχωρήσει στην αύξηση της επιδότησης, καθώς οι εργασίες θα είναι ασύμφορες για τα τεχνικά συνεργεία που θα τις αναλάβουν.

Aιτήσεις για το νέο «Εξοικονομώ»

Σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου. Η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων, αλλά και τυχόν άλλες μικρές αλλαγές που ενδεχομένως θα προκύψουν, θα καθοριστεί στην επίσημη έκδοση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν 50.000 κατοικίες, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 632 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρήματα που θα «πέσουν» στην αγορά με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Στο νέο «Εξοικονομώ» θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων και ένταξης των δικαιούχων. Για πρώτη φορά η πλατφόρμα του υπουργείου θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα και η υπαγωγή στο πρόγραμμα θα γίνει με βάση την αξιολόγηση των αιτήσεων και όχι με το ποιος πρόλαβε να κάνει πιο γρήγορα την αίτηση, όπως ίσχυε στα προηγούμενα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά, θα δίνεται προτεραιότητα σε ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, αλλά και σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που ζουν σε παλαιά σπίτια χαμηλής ενεργειακής κλάσης.

Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά που έχουν ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων θα αποτελέσει το σημαντικότερο κριτήριο σε ποσοστό 50% και ακολουθούν το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 14%, το πλήθος εξαρτώμενων μελών 7%, η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση 5%, η παλαιότητα της κατασκευής 3%, οι μονογονεϊκές οικογένειες 7% τα ΑμεΑ 7% κ.λπ.

Διαβάστε ΕΔΩ και ΕΔΩ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.