Quantcast
ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με την καταβολή μειωμένων κατά 50% εισφορών για μητέρες -μισθωτές - Νέες οδηγίες - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Τι ισχύει με την καταβολή μειωμένων κατά 50% εισφορών για μητέρες -μισθωτές – Νέες οδηγίες

δημοσιεύτηκε:

Νέες οδηγίες για την καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από τις μητέρες-μισθωτές ασφαλισμένες κατά τον χρόνο αδείας με αποδοχές δίνει με έγγραφό του ο e-ΕΦΚΑ.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα οι παραπάνω εργαζόμενες δεν κατέβαλαν μειωμένες εισφορές σε περίπτωση που απουσίαζαν
από την εργασία τους για οποιοδήποτε λόγο (πχ κανονική άδεια, εξαμηνιαία ειδική άδεια μητρότητας, ισόχρονο προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας παιδιού κλπ). Τώρα αυτό που αλλάζει ουσιαστικά είναι ότι οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται να καταβάλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά το διάστημα που λαμβάνουν άδεια για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές, εφόσον πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.


Αναλυτικά, ο Φορέας αναφέρει τα εξής:
Τι ίσχυε έως τώρα
Όπως είναι γνωστό έως τώρα, προβλέπεται η καταβολή μειωμένων κατά 50% ασφαλιστικών εισφορών κλάδου κύριας σύνταξης από γυναίκες ασφαλισμένες σε πρώην φορείς κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του πρώην Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (σήμερα Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), κατά το δωδεκάμηνο απασχόλησης που ακολουθεί το μήνα του τοκετού ή κατά το δωδεκάμηνο που έπεται της λήξης της επιδότησης λόγω λοχείας.
Με τις διατάξεις των άρθρων 38 παρ.10, 39 παρ.15 και 40 παρ.9 του Ν.4387/2016, όπως αντικαταστάθηκαν από τα άρθρα 34, 35 και 36 του Ν.4670/2020 αντίστοιχα, οι διατάξεις του άρθρου 141 παρ.2 του Ν.3655/2008 εφαρμόζονται και μετά την 01/01/2020.
Σύμφωνα με τις αριθ. 15/2010 και 48/2010 εγκύκλιες οδηγίες τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η καταβολή μειωμένων εισφορών από ασφαλισμένες – μητέρες με μισθωτή απασχόληση συντρέχει εφόσον αφορά χρονικό διάστημα πραγματικής απασχόλησης της ασφαλισμένης. Για κάθε άλλο χρονικό διάστημα απουσίας από την εργασία της δικαιούχου μητέρας, για οποιοδήποτε λόγο (πχ κανονική άδεια, εξαμηνιαία ειδική άδεια μητρότητας, ισόχρονο προς το μειωμένο ωράριο άδειας φροντίδας παιδιού κλπ) δεν καταβάλλονται μειωμένες εισφορές.
Τι αλλάζει
Με το σχετικό έγγραφο Δ.15/Δ’/47752/1840/29-1-2021 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και προκειμένου να υπάρξει ενιαία εφαρμογή του άρθρου 141 παρ. 2 του ν. 3655/2008, αποσαφηνίστηκε ότι ως διάστημα απασχόλησης, θεωρείται και ο χρόνος λήψης άδειας για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη άδεια προς το μειωμένο ωράριο εργασίας για την φροντίδα του παιδιού, ειδική άδεια του άρθρου 142 του ν. 3655/2008 για την προστασία της μητρότητας κ.λ.π) και συνεπώς κατά το διάστημα αυτό οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.
Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, τροποποιούνται οι υπ άριθ. 15/2010 και 48/2010 εγκύκλιοι του τ. Ι.Κ.Α-Ε.Τ.Α.Μ. Οι γυναίκες ασφαλισμένες δικαιούνται κατά το διάστημα που λαμβάνουν άδεια για οποιαδήποτε αιτία με αποδοχές, εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις, την καταβολή μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.