Quantcast
Αναδρομικά: Όλες οι πληρωμές έως το τέλος του έτους - Σε ποιους θα καταβληθούν σε δύο εβδομάδες - enikonomia.gr
share

Αναδρομικά: Όλες οι πληρωμές έως το τέλος του έτους – Σε ποιους θα καταβληθούν σε δύο εβδομάδες

δημοσιεύτηκε:

Εν αναμονή για τα αναδρομικά και συγκεκριμένα για την καταβολή τους βρίσκονται χιλιάδες απόμαχοι της δουλειάς με το υπουργείο Εργασίας και τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου μέσα στις επόμενες ημέρες να αρχίσουν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Το καλεντάρι πληρωμών του υπουργείου Εργασίας συμπληρώνεται μέρα με την ημέρα και έως σήμερα έχει «κλειδώσει» η καταβολή των αναδρομικών σε περίπου 29.000 δικαιούχους προς το τέλος του μήνα. Πρόκειται για τους συνταξιούχους που δεν πληρώθηκαν το καλοκαίρι λόγω αδυναμίας της αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει τον επανυπολογισμό των συντάξεων.
Στελέχη του ΕΦΚΑ κάνουν λόγο για ειδικές περιπτώσεις, πιο σύνθετες όπως απασχολούμενοι συνταξιούχοι, δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου όπου ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019, καθώς επίσης και περιπτώσεις δικαιούχων που απεβίωσαν επίσης μετά τον Οκτώβριο του 2019 και τα ποσά θα καταβληθούν στους κληρονόμους τους.
Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες προκειμένου μέσα στο επόμενο δίμηνο να κλείσει οριστικά ο «κύκλος» των αναδρομικών που συνδέεται με τον νόμο Βρούτση, βάσει του οποίου δικαιούνται αυξήσεις και αναδρομικά συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Σε εκκρεμότητα για τα αναδρομικά 200.000 συνταξιούχοι
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 200.000 συνταξιούχοι, για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο απαραίτητος έλεγχος που θα καθορίσει αν είναι πράγματι δικαιούχοι αυξήσεων και αναδρομικών.
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπερταμείου επισημαίνουν στο enikonomia.gr ότι από τους 200.000 θα δουν το χρώμα τους χρήματος οι περίπου 40.000, δηλαδή το 20%. Κι αυτό, γιατί σημαντικός αριθμός παλαιών συνταξιούχων, δηλαδή όσων αποχώρησαν πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου Βρούτση.
Για παράδειγμα αρκετοί από τους συνταξιούχους που διεκδικούν αναδρομικά δεν έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ κάποιοι είναι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Όσοι υπάγονται σε αυτές τις κατηγορίες καθίστανται αυτομάτως εκτός λίστας δικαιούχων, γεγονός που μειώνει τον τελικό αριθμό των ανθρώπων που θα δουν ζεστό χρήμα στις τσέπες τους.
Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν τις προϋποθέσεις και περάσουν επιτυχώς από τον έλεγχο των υπηρεσιών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα πληρωθούν τα αναδρομικά τους προς το τέλος Δεκεμβρίου, όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση από τις υπηρεσίες.
Πάντως, μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης αναμένεται να ξεκινήσουν και γι αυτούς οι πληρωμές, με στελέχη του ΕΦΚΑ να εκτιμούν ότι τα ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς προς το τέλος του.
Τέλος, έως τις αρχές Νοεμβρίου, οι συνταξιούχοι που έχουν μείωση στην προσωπική διαφορά τους λόγω του επανυπολογισμού θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά μέσα από μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα. Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς να έχουν πλήρη εικόνα για την προσωπική τους διαφορά, η οποία σε περίπτωση που εξαλειφθεί από τις αυξήσεις θα τους βάζει στην πρώτη γραμμή για τις αυξήσεις του 2023.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.