Quantcast
Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Εκπτώσεις και το 2022 - Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ενεργειακή «θύελλα» - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου: Εκπτώσεις και το 2022 – Τι συζητούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την ενεργειακή «θύελλα»

δημοσιεύτηκε:

Οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου “καίνε” τους καταναλωτές. Και το 2022 είναι πολύ πιθανό να υιοθετηθούν εκπτώσεις. Κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η επιδότηση στους λογαριασμούς να συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς, εφόσον βεβαίως η διεθνής ενεργειακή «καταιγίδα» επιμείνει να σηκώνει «τσουνάμι» ανατιμήσεων!

Η Σύνοδος Αρχηγών πάντως θέτει επί τάπητος δέσμη μέτρων για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το «κύμα» των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκτιμούν πως η ενεργειακή «καταιγίδα» που πλήττει την χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Υφήλιο, θα συνεχιστεί και κατά το α’΄ τετράμηνο του 2022 προκαλώντας σοβαρές αρρυθμίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς: Με αυτό το σκεπτικό κορυφαίοι υπουργοί της Κυβέρνησης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να παρέμβει το Κράτος για να περιορίσει –στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό- το αντίκτυπο των ανατιμήσεων.

Οι εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Ήδη πάντως όσοι λαμβάνουν μηνιαίους λογαριασμούς ρεύματος, διαπιστώνουν πως έχουν «περάσει» σε αυτούς οι εκπτώσεις που προκύπτουν από την κρατική επιδότηση.
Αυτή για την κατανάλωση Σεπτεμβρίου που καθορίστηκε στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Με άλλα λόγια η έκπτωση που θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς που θα λάβουν μέσα στον Οκτώβριο –και θα αφορούν βεβαίως στην κατανάλωση ρεύματος για τον προηγούμενο μήνα- θα είναι 9 ευρώ!

Από τις καταναλώσεις Οκτωβρίου και γι’ αυτές ακόμη του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου θα ισχύσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις, καθώς θα ενεργοποιηθεί ο διπλασιασμός της επιδότησης.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις η επιδότηση αυξάνεται στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες το μήνα. Πρακτικά η επιδότηση ανεβαίνει από τα 9 στα 18 ευρώ το μήνα, αλλά για τους μήνες Οκτώβριο- Νοέμβριο- Δεκέμβριο και όχι για ολόκληρο το 4μηνο!

Οι εκπτώσεις για τους δικαιούχους ΚΟΤ

Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται –για το ίδιο διάστημα- στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 24 ευρώ το μήνα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι επιπλέον η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκπτώσεις για τις καταναλώσεις από 300 – 600 κιλοβατώρες το μήνα, πάνω από την έκπτωση 30% που χορηγεί από τον Αύγουστο, ενώ υπάρχει και σύσταση – έκκληση στους εναλλακτικούς προμηθευτές να προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις.

Πώς θα εφαρμοστεί η έκπτωση 15% στο φυσικό αέριο

Στο φυσικό αέριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα προχωρήσει σε έκπτωση 15% προς τους προμηθευτές προκειμένου εκείνοι να την μετακυλίσουν στους οικιακούς καταναλωτές.

Τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με αρμόδιες πηγές θα διαμορφωθεί ο μηχανισμός υπολογισμού των εκπτώσεων, ανάλογα με το πλήθος των οικιακών καταναλωτών και τον όγκο κατανάλωσης που εκπροσωπεί κάθε εταιρεία προμήθειας που δραστηριοποιείται στην αγορά και είναι πελάτης της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Εδώ πάντως πρέπει να σημειωθεί πως οι καταναλωτές φυσικού αερίου έχουν δικαίωμα και στο επίδομα θέρμανσης, εφόσον βεβαίως πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Αναβρασμός στις Βρυξέλλες

Αναβρασμός επικρατεί και στις Βρυξέλλες με «φόντο» την έκρηξη του ενεργειακού κόστους. Η Κομισιόν έχει προωθήσει προς συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο σε δύο μέρη.
Εκείνο που περιέχει μέτρα άμεσης στήριξης και ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το βάρος του ενεργειακού κόστους και αυτό που προβλέπει μακροπρόθεσμες πολιτικές που θα συμβάλλουν ώστε να μην ξαναβρεθεί η Ευρώπη εκτεθειμένη σε ανάλογης έντασης «θύελλα».

Ποια μέτρα συστήνει η Κομισιόν

Συγκεκριμένα, με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν δίνεται προτεραιότητα σε στοχευμένες δράσεις που μπορούν να μετριάσουν γρήγορα τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών για τους ευάλωτους καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις και τα οποία αναμένεται να προσαρμοστούν την άνοιξη, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα αρχίσει να σταθεροποιείται η κατάσταση.

Τα άμεσα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι τα εξής:

  • Έκτακτη υποστήριξη εισοδήματος για καταναλωτές σε ενεργειακή φτώχεια, για παράδειγμα μέσω κουπονιών ή μερικής πληρωμής λογαριασμών, η οποία μπορεί να υποστηριχθεί με έσοδα από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) της ΕΕ.
  • Εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών.
  • Παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο.
  • Παροχή προσωρινών, στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Παροχή βοήθειας σε εταιρείες ή βιομηχανίες, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Πώς θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος

Σήμερα, η ΕΕ διαθέτει χωρητικότητα αποθήκευσης για περισσότερο από το 20% της ετήσιας χρήσης φυσικού αερίου, αλλά δεν έχουν όλα τα κράτη μέλη εγκαταστάσεις αποθήκευσης και η χρήση τους και οι υποχρεώσεις για τη συντήρησή τους ποικίλλουν.

Έτσι, σε ό,τι αφορά στο «κομμάτι» των μεσοπρόθεσμων μέτρων για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα, η Επιτροπή προτείνει τα εξής:

  • Ενίσχυση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης.
  • Ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας, για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου.
  • Η Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ACER) να μελετήσει τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του υφιστάμενου σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και να προτείνει συστάσεις στην Επιτροπή, όπου χρειάζεται.
  • Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ασφάλειας του κανονισμού εφοδιασμού για να διασφαλιστεί η καλύτερη χρήση και λειτουργία των αποθεμάτων αερίου στην Ευρώπη.
  • Να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.