Quantcast
Επιστρεπτέες προκαταβολές: Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων επιχειρήσεων - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέες προκαταβολές: Ολοκληρώνεται ο έλεγχος των ενστάσεων επιχειρήσεων

δημοσιεύτηκε:

Ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες από την ΑΑΔΕ ο έλεγχος ενστάσεων των επιχειρήσεων για τους 7 κύκλους των προγραμμάτων των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Σημειώνεται ότι ενστάσεις είχαν υποβάλει οι επιχειρήσεις που είχαν αποκλειστεί από το μέτρο της επιστρεπτέας ή έλαβαν λιγότερα χρήματα από όσα ανέμεναν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι όσοι δικαιωθούν θα λάβουν κρατικό δάνειο μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνουν στα τέλη Ιανουαρίου, εκτός και εάν υπάρξει διαφορετική απόφαση από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Από κόσκινο περνούν οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που αποκλείστηκαν από κάποιον κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής ή θεωρούν ότι έλαβαν μικρότερα ποσά ενισχύσεων από αυτά που δικαιούνται.

Υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα- ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν εάν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Η ΑΑΔΕ ελέγχει όλες τις ενστάσεις που έχουν υποβληθεί και στους επτά κύκλους και προσεχώς θα ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα ποσά που θα πρέπει να πιστωθούν σε όσους τελικά πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Οι αιτήσεις
Στο μεταξύ οι 700. 000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή και υποχρεούνται να υποβάλουν δικαιολογητικά θα πρέπει να το κάνουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρου διαδικασίας, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ξεκινήσει τους ελέγχους όσων χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η φορολογική διοίκηση θέλει να ελέγξει εάν έλαβαν παρατύπως υψηλότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται και εφόσον διαπιστωθεί δόλος αφενός θα κληθούν να τα επιστρέψουν αφετέρου θα υποστούν τις συνέπειες της φορολογικής νομοθεσίας .Σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, θα ελεγχθούν οι πλασματικές μειώσεις τζίρου και όσοι έκαναν τροποποιητικές δηλώσεις προκειμένου να λάβουν το κρατικό δάνειο.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ελεγκτές θα ελέγξουν:

-Το ύψος των ακαθάριστων εσόδων.

– Το ύψος του κύκλου εργασιών.

– Τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας -ΚΑΔ ή
-γενικότερα αν αποτυπώνεται ορθώς η κατάσταση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθούν και οι τελευταίες αποφάσεις και αμέσως μετά όσοι επιθυμούν να μπορούν να ξεκινήσουν να αποπληρώνουν την επιστρεπτέα προκαταβολή είτε εφάπαξ είτε σε 60 δόσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.