Quantcast
Κοινωνικό μέρισμα: Πριν από τα Χριστούγεννα η καταβολή του - Νέες διευκρινίσεις Σκυλακάκη - enikonomia.gr
share

Κοινωνικό μέρισμα: Πριν από τα Χριστούγεννα η καταβολή του – Νέες διευκρινίσεις Σκυλακάκη

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα ( έκτακτο επίδομα) σε χαμηλοσυνταξιούχους, σε υγειονομικούς και σε άτομα με αναπηρία που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυρια΄κος Μητσοτάκης έδωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι για τη χορήγηση του επιδόματος δεν χρειάζεται οι παραπάνω να υποβάλουν αίτηση και ότι η πληρωμή θα γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Επίσης επεσήμανε ότι, το μέτρο αυτό του επιδόματος δεν ε΄χει πλατφόρμα .” Παίρνουμε τα έτοιμα στοιχεία που υπα΄ρχουν στα αρχεία του κράτους και πληρώνουμε “, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά:

1.Για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Όσον αφορά τις προϋποθέσεις για να χορηγηθεί το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους είπε ότι θα πρέπει να παίρνουν σύνταξη 600 ευρώ καθαρά , θα πρέπει να έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα 7.200 ευρώ και μέχρι 200 χιλιάδες ευρώ θα πρέπει να είναι τα περιουσιακά κριτήρια. Όπως είπε σχετικά με το επίδομα των συνταξιούχων” μιλάμε για αυτά που είναι φορολογητέα .Συνεπω΄ς δεν περιλαμβάνεται το 6% παρακράτησης γιατί αυτό δεν φορολογείται. Το φορολογητέο στην περίπτωση των χαμηλοσυνταξιούχων είναι κάτω από το αφορολόγητο .Συνεπώς είναι τα χρήματα που κανονικά παίρνουν στο χέρι”. Το επίδομα αυτό αφορά περίπου 800χιλιάδες συνταξιούχους, συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση εάν μια οικογένεια που ε΄χει δύο συνταξιούχους που παίρνουν αυτά τα χρήματα, θα πα΄ρουν και οι δύο το επίδομα αυτό δηλαδή 250 ευρώ ο ένας και 250 ευρώ ο άλλος, γιατί το εισόδημα τους εάν αθροιστεί δεν ξεπερνά τα 14.200 ευρώ το χρόνο. ” Το πρωτεύον κριτήριο είναι τα 7.200 ευρώ που δείχνει ότι κάποιος είναι σε ευάλωτο νοικοκυριό .Συμπληρωματικό κριτήριο κόφτης εάν θέλετε είναι το 14.400 οικογενειακό εισόδημα .Όποιοι έχουν ετήσιο εισόδημα 7.200 ευρώ παίρνουν όλοι βοήθημα αρκεί να μην ξεπερνά το οικογενειακό εισόδημα 14.400 ευρώ” και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα: “εάν κάποιος παίρνει 800 ευρώ και ο άλλος 200 ευρώ, θα πάρει βοήθημα μόνο αυτός που έχει τα 200 ευρώ .

“Μπορεί σε μια περιοχή της Περιφέρειας τα 7.200 ευρώ να μετράνε τελείως διαφορετικά από ό,τι μετράνε στην Αθήνα .Το μέτρο επειδή είναι μέτρο ανάγκης εμπεριέχει και αδικίες .Αυτό το μέτρο δεν προέρχεται από κάποιο περίσσευμα ,προέρχεται από ιστέρημα της οικονομία και της κοινωνίας”, συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει κάποια διόρθωση στο μέτρο για το επίδομα που αφορά το περιουσιακό στοιχείο προκειμένου να μην υπάρχουν οι αδικίες απάντησε πως ” αυτή τη στιγμή το μέτρο είναι όπως είναι. Eμείς δεν έχουμε περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο. Συνεπω΄ς δεν μπορώ να δω εύκολα παράθυρα διόρθωσης .Ειδικά το περιουσιακό”, την ίδια στιγμή επεσήμανε ότι έχουμε ένα λογαριασμό 800 χιλιάδες ευρώ, δεν θέλω να αφήσω τίποτα ανοιχτό. ” Δεν έχω καθόλου τη δυνατότητα να διαβεβαιώσω στους πολίτες ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος”, επανέλαβε.



2.Επίδομα θα λάβουν & όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη

Επίσης γνωστοποίησε ότι έκτακτο επίδομα θα λάβουν και όσοι λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Όπως είπε επίδομα θα λάβουν όσοι παίρνουν προσωρινή σύνταξη αλλά “το κριτήριο είναι το εισόδημα που έχει δηλωθεί .Ένα κριτήριο έχουμε το εισόδημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι και οι νέοι συνταξιούχοι δηλαδή όσοι πήραν το 2021 σύνταξη θα πάρουν αυτό το έκτακτο επίδομα αλλά με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.



3.Πώς θα λα΄βουν το επίδομα οι υγειονομικοί

Επίσης μίλησε και για το έκτακτο επίδομα που θα λάβουν οι υγειονομικοί. Όπως είπε, οι υγειονομικοί θα πάρουν ό,τι πήραν ακριβώς την προηγούμενη φορά, δηλαδή τον Απρίλιο και διευκρίνισε ότι το επίδομα ” θα το πάρουν αυτοί που έρχονται σε άμεση επαφή με ασθενείς” , δηλαδή οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό της πρώτης γραμμής και το ΕΚΑΒ .

Και συνέχισε λέγοντας ότι το επίδομα θα ” είναι η αναλογία του μισθού που ήδη παίρνει στο χέρι o υγειονομικός και ότι δεν αλλάξει η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Επίσης ανε΄φερε ότι από την καταβολή του επιδόματος εξαιρούνται όσοι είναι σε καθεστώς αναστολής .”
” Bάζουμε όλους ήταν και είναι στο σύστημα από περίπου τα μέσα Σεπτέμβρη” τόνισε αναφερόμενος στο ποιοι θα συμπεριληφθούν στο επίδομα.

4.Πώς θα λα΄βουν το επίδομα τα άτομα με αναπηρία
Στη ερω΄τηση εάν τα άτομα με αναπηρία που παίρνουν κάποια σύνταξη θα λάβουν το επίδομα αυτό είπε” θα τo λάβουν στο βαθμό που περιλαμβάνονται στο άλλο κριτήριο των 7.200 ευρώ”.

Εάν κάποιος παίρνει αναπηρικό επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ θα πάρει το έκτακτο επίδομα, εάν δεν παίρνει αναπηρικό επίδομα δεν θα πάρει έκτακτο επίδομα , πρόσθεσε και τόνισε πως αυτό είναι το μέτρο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.