Quantcast
Έρχεται "τσεκάπ" για χρέη νοικοκυριών - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Έρχεται “τσεκάπ” για χρέη νοικοκυριών – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “τσεκάπ” για τα χρέη των νοικοκυριών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Δημοκρατία” το οικονομικό επιτελείο θα θέσει σε λειτουργία ένα νέο “εργαλείο” που θα “μετρά” τα χρέη κάθε οφειλέτη και θα του προτείνει λύσεις για τη διαχείρισ τους.

Πρόκειται για την πλατφόρμα έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών και διαχείρισης χρέους που ανήκει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Μέσω αυτής της νέας πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να αναρτούν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία καθώς και το εισόδημα τους και τις τρέχουσες δαπα΄νες διαβίωσης προκειμένου να τους προτείνεται η λύση για τη διαχείριση των υποχρεώσεων τους χωρίς να απειλούνται από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Πώς θα λειτουργήσει η πλατφόρμα – η διαδικασία

Στην πράξη ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποκτήσει μια εικόνα των οφειλετών προκειμένου να γνωρίζει πόσο “βαρύ” είναι το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων ώστε να τους προτείνει μια βιώσιμη λύση .


Ο μηχανισμός έγκαιρης προειδοποίησης οφειλετών προβλέπει τρία διαφορετικά επίπεδα αφερεγγυότητας : χαμηλό, μέτριο και υψηλό .Το “τσεκάπ” των οφειλετών θα είναι εθελοντικό και όχι υποχρεωτικό. Οι ενδιαφερόμενοι( φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα) θα μπορούν να αναρτούν όλα τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα προκειμένου να τους δοθεί μία λύση στα συσσωρευμένα χρέη τους.
Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος με την κατάθεση του αιτήματος δίνει την άδεια στην εποπτεύουσα Αρχή για την αναζήτηση, την πρόσβαση, τη συλλογή, την επεξεργασία και τη διασταύρωση δεδομένων που τον αφορούν προκειμένου να προσδιορίσει το επίπεδο κινδύνου αφερεγγυότητας, να τον κατατάξει πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο οφειλέτη.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να επιλέγουν οι φορολογούμενοι που θα τους συμφέρει η πτώχευση, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πλατφόρμα του νέου πτωχευτικού κώδικα ή στον εξωδικαστικό μηχανισμό που προβλέπει έως 240 δόσεις για χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, Ταμεία) και μέχρι 420 δόσεις για τραπεζικά δάνεια.

Σε περίπτωση που ένα νοικοκυριό καταταχθεί σε επίπεδο μέτριου ή υψηλού κινδύνου, δηλαδή να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, τότε θα μπορεί να απευθυνθεί σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών ( ή Γραφείο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών ) της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.


Ο ρόλος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών

Τα συγκεκριμένα Κέντρα ύστερα από εξουσιοδότηση του οφειλέτη, αποκτούν πρόσβαση στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μηχανισμό με σκοπό να του παράσχουν, χωρίς επιβάρυνση του:

-ενημε΄ρωση για το νομικό πλαίσιο και τους όρους των συμβάσεων που έχουν συνάψει αλλά και γενικά τις συμφωνίες ρύθμισης οφειλών για τα σχετικά δικαιώματα και τις υποσχέσεις του.

– συνδρομή για την κατανόηση των όρων ρύθμισης οφειλών που ενδεχομένως του προτείνονται ( λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή και των αντίστοιχων για κατανόηση)

– συνδρομή στην κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού με σκοπό ιδίως την τήρηση ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών του.

-συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού,

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.