Quantcast
Μόνιμος μηχανισμός για πιο φθηνό ρεύμα – Πότε θα ενεργοποιείται - enikonomia.gr
share

Μόνιμος μηχανισμός για πιο φθηνό ρεύμα – Πότε θα ενεργοποιείται

δημοσιεύτηκε:

Μόνιμος μηχανισμός για πιο φθηνό ρεύμα. Θα ενεργοποιείται όταν σημειώνονται απότομες αυξήσεις στην αγορά ενέργειας και θα επιδοτεί τους λογαριασμούς των ευάλωτων νοικοκυριών.

Της ΣΙΣΣΥΣ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Ένα νέο «όπλο» επιστρατεύει η κυβέρνηση, προκειμένου να θωρακίσει τα ευάλωτα νοικοκυριά από το τσουνάμι αυξήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή ένας μόνιμος μηχανισμός παρέμβασης, ο οποίος θα λειτουργεί αυτόματα όταν εκτοξεύονται οι τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ώστε να επιδοτούνται οι λογαριασμοί των νοικοκυριών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Πρόκειται για μια γραμμή άμυνας που θα εφαρμόσουν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να αποκρούσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά, που βιώνουν μια πρωτοφανή ενεργειακή καταιγίδα.

Η επιδότηση δεν θα είναι οριζόντια, όπως συνέβη με την πρόσφατη κυβερνητική παρέμβαση, ενώ θα αφορά το σύνολο των παρόχων, όχι μόνο τη ΔΕΗ.

Στόχος είναι να ελαφρυνθούν από το κύμα των ανατιμήσεων νοικοκυριά που βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική θέση, αφού εκτιμάται ότι οι διεθνείς τιμές του ρεύματος θα συνεχίσουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες, τουλάχιστον έως τα μέσα του 2022.

Ποιοι θα υπάγονται

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιδότηση θα γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια που εξετάζονται αυτή την περίοδο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πιο διευρυμένα από αυτά που ισχύουν σήμερα για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. Τα κριτήρια δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμα, αλλά σχεδιάζεται να διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό από 9.000 έως 14.000 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη από 15.750 έως 18.000 ευρώ.
  • Για νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με τέσσερα ανήλικα μέλη από 24.750 έως 29.000 ευρώ.
  • Άμεσα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η «Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης», για την οποία έχει ήδη κατατεθεί διάταξη. Μέσω ενός τετραψήφιου αριθμού, ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να ζητούν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, κάτι που θεωρείται κρίσιμο και για τη θέρμανσή τους.

Το αίτημα θα μεταφέρεται, σε συνεργασία με τον οικείο δήμο, στις υφιστάμενες επιτροπές επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, στις οποίες συμμετέχουν οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων που θα εξετάζουν τα σχετικά αιτήματα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους. Ο προϋπολογισμός της έκτακτης στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών έχει αυξηθεί στα 40 εκατ. ευρώ, από 10 εκατ. ευρώ.

Αρχές του νέου έτους Στο υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την πρόταση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να διαμορφωθεί η τελική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του νέου έτους. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο υπολογισμός του ύψους της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος θα πραγματοποιείται βάσει ενός αλγόριθμου που θα ενεργοποιείται όταν θα παρατηρούνται αυξήσεις.

Ο αλγόριθμος θα λαμβάνει υπ’ όψιν τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αλλά και το πλεόνασμα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), ώστε να προσδιορίζεται αυτομάτως το ύψος της επιδότησης.

Ταυτόχρονα, θα οριστεί μια συγκεκριμένη τιμή-«ορόσημο» όσον αφορά την τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Κάθε φορά που θα πηγαίνει προς τα πάνω αυτό το όριο, θα χορηγείται η επιδότηση, η οποία θα λειτουργεί ως «αντίδοτο» στη μεγάλη ανατίμηση της κιλοβατώρας. Αυτόματα και πάλι, όταν θα υποχωρεί η διεθνής τιμή κάτω από το όριο ασφαλείας, η επιδότηση θα παύει να χορηγείται.

Αυτό που διερευνούν αυτή την περίοδο στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας είναι αν, σε περίπτωση κατακόρυφης πτώση της διεθνούς τιμής, θα υπάρχει και ένα κατώτερο πλαφόν κάτω από το οποίο δεν θα υποχωρεί η τιμή λιανικής. Η χρηματοδότηση των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης γίνεται με τη μεταφορά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέρους των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων που προορίζονταν για τον ΕΛΑΠΕ.

Έτσι, αυτός ο μηχανισμός θα καθορίζει αυτόματα πόσα κεφάλαια μπορούν να «οδεύσουν» προς το ΤΕΜ και επομένως πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησης, ώστε να διατηρείται σε θετικό ισοζύγιο ο ειδικός λογαριασμός.

Παράλληλα, απορρίπτεται το ενδεχόμενο δημιουργίας μηχανισμού αντιστάθμισης και για άλλες πηγές ενέργειας πέραν της ηλεκτρικής, ιδιαίτερα στο φυσικό αέριο, όπου τους τελευταίους μήνες παρατηρούνται εκρηκτικές αυξήσεις, ώστε να μη ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.