Quantcast
Συνταξιούχοι: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Συνταξιούχοι: Χωρίς πρόστιμο οι τροποποιητικές δηλώσεις για αναδρομικά – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Διάταξη για την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ που θα αφορά στην εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από συνταξιούχους που έλαβαν αναδρομικά αναμένεται να καταθέσει τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση στην Βουλή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, αυτό θα αφορά αυτούς που δεν έχουν λάβει έγκαιρη ενημέρωση από φορέα πληρωμής.
Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι που έλαβαν το 2020 αναδρομικά ποσά θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Οι δηλώσεις αυτές θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου και ο φόρος θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Αναδρομικά: Ο βασικός λόγος κατάργησης του προστίμου των 100 ευρώ


Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατάργηση του προστίμου έγκειται σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, στο γεγονός ότι χιλιάδες συνταξιούχοι δεν είχαν λάβει καμία ενημέρωση από τον φορέα πληρωμής για την καταβολή αναδρομικών ποσών το 2015 ή 2016 και ως τούτου αγνοούσαν ότι είχαν εισπράξει αναδρομικά.
Και αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά ήταν ιδιαίτερα μικρά και μάλιστα μικρότερα από το ύψος του προστίμου που τους επιβλήθηκε για μη επιβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αναδρομικά: Τι άλλο εξετάζεται για τις συντάξεις

Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο στα αναδρομικά ποσά από συντάξεις η παρακράτηση φόρου να γίνεται στην πηγή με συντελεστή 20% ο οποίος ενδεχομένως να κλιμακώνεται για μεγαλύτερα ποσά με συντελεστές 25% και 30% .
Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, η κυβέρνηση θέλει να βάλει ένα τέλος στις τροποποιητικές δηλώσεις που υποχρεώνονται να υποβάλλουν όσοι λαμβάνουν ποσά από αναδρομικά και τα οποία φορολογούνται σήμερα με την κλίμακα φορολογίας στο έτος που ανάγονται τα εισοδήματα .Με τον τρόπο αυτό η παρακράτηση θα διενεργείται από την εφορία πριν πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων και δεν θα υπάρχει κάποια άλλη φορολογική υποχρέωση.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.