Quantcast
Κουρεμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποιητικές δηλώσεις - Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Κουρεμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τροποποιητικές δηλώσεις – Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Από σήμερα μπορούν οι υπεκμισθωτές ακινήτων να υποβάλουν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ τροποποιητική δήλωση COVID προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τις αποζημιώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια για τους μήνες Νοέμβριο 2020 έως και Ιούλιο 2021.

Η προθεσμία υποβολής των παραπάνω δηλώσεων λήγει στις 21 Ιανουαρίου 2022 .
Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει γνωρίζουν για την αποζημίωση τα εξής:
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο υπεκμισθωτής, μπορεί να λάβει την αποζημίωση εάν ήταν και αυτός πληττόμενος επαγγελματίας. Πάντως ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, δικαιούται όλο το μίσθωμα ή την αποζημίωση εάν δεν την εισπράττει ο υπεκμισθωτής του. Αναλυτικά:

1. Υπεκμίσθωση του συνόλου ενός ακινήτου.

Δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι καταρχάς ο υπεκμισθωτής, εφόσον, ο υπομισθωτής κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μηνιαίο μίσθωμα, ως πληττόμενος, με βάση τον Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και την κείμενη νομοθεσία, και υπέβαλε «Δήλωση COVID». Εφόσον, ο υπεκμισθωτής ωφελήθηκε και έλαβε αποζημίωση, δεν δύναται να ωφεληθεί και από την καταβολή μειωμένου μισθώματος ή την απαλλαγή από την καταβολή μισθώματος. Σε περίπτωση που ο υπομισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε μειωμένο ή δεν κατέβαλε μίσθωμα στον υπεκμισθωτή και ο τελευταίος δεν υπέβαλε «Δήλωση COVID», ή υπέβαλε «Δήλωση COVID», η οποία είναι απορριπτέα διότι ο υπεκμισθωτής είναι νομικό πρόσωπο (ισχύει για τους μήνες Mάρτιο – Δεκέμβριο 2020), δικαιούχος για την είσπραξη της αποζημίωσης, είναι ο εκμισθωτής, υπό την προϋπόθεση, ότι ο υπεκμισθωτής είναι πληττόμενος, κατέβαλε στον εκμισθωτή μειωμένο μίσθωμα ή δεν κατέβαλε μίσθωμα και ο τελευταίος υπέβαλε «Δήλωση COVID». Στη συγκεκριμένη περίπτωση εντάσσονται και μισθώσεις/υπομισθώσεις ακινήτων που ενδεικτικά εμπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

α) Το ακίνητο υπεκμισθώνεται στο πλαίσιο σύμβασης δικαιόχρησης (franchise) από τον δικαιοπάροχο στον δικαιοδόχο.

β) Εταιρεία εκμετάλλευσης παιγνιομηχανημάτων μισθώνει ακίνητο για την εγκατάστασή τους και βάσει νόμου παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης τους σε πρόσωπα προς τα οποία υπεκμισθώνει το ακίνητο.

2. Μερική Υπεκμίσθωση.
Σε περίπτωση μερικής υπεκμίσθωσης, όπου τόσο ο μισθωτής / υπεκμισθωτής όσο και ο υπομισθωτής είναι πληττόμενοι, δικαιούχοι των μέτρων στήριξης των εκμισθωτών, καθίστανται τόσο ο εκμισθωτής όσο και ο υπεκμισθωτής του εν λόγω ακινήτου για το ποσοστό επί του μισθώματος που απώλεσαν και αντιστοιχεί στη χρήση μέρους του ακινήτου. Προκειμένου να καταβληθεί το σχετικό ποσό υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης COVID» και οι δύο (εκμισθωτής – υπεκμισθωτής).


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.