Quantcast
Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας: Προσφυγή στο ΣτΕ για την εγκύκλιο Τσακλόγλου - enikonomia.gr
share

Συντάξεις αναπηρίας και χηρείας: Προσφυγή στο ΣτΕ για την εγκύκλιο Τσακλόγλου

δημοσιεύτηκε:

Προσφυγή στο ΣτΕ ετοιμάζονται να καταθέσουν έως τέλη της εβδομάδας συνταξιουχικές οργανώσεις για την εγκύκλιο Τσακλόγλου σχετικά με τις συντάξεις χηρείας ή αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Δημοκρατία”, ο δικηγόρος, Λουκάς Αποστολίδης εκτιμά ότι η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική τόσο για λόγους τυπικούς -δικονομικούς όσο και ουσιαστικούς.
Σημειώνει ότι “για να βάλουμε φρένο στον χορό των περικοπών μονόδρομος είναι η προσφυγή στο ΣτΕ για ακύρωση της αντισυνταγματικής συμπεριφοράς της διοίκησης και την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο αυτή επισημαίνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 και στο εξής όσοι καθίστανται δικαιούχοι δεύτερης εθνικής σύνταξης λόγω αναπηρίας ή θα τη λαμβάνουν σημαντικά μειωμένη.
Εκτιμάται ότι μόνο κατά την πρώτη τριετία θα επηρεάσει 70-80.000 συνταξιούχους και πρόκειται για τη μεγαλύτερη περικοπή συντάξεων από το 2013 και έπειτα όταν είχαν καταργηθεί τα δώρα, όπως αναφέρει η “Δημοκρατία”.

Όπως διευκρινίστηκε , οι ρυθμίσεις αυτές δεν έχουν αναδρομική ισχύ και οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων -από την ισχύ του ν.4387/2016- θα συνεχίσουν να τις χορηγούνται αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά.
Αυτό θα έχει συνέπεια να μην λάβουν ποτέ αυξήσεις στις συντάξεις τους , καθώς η εξάλειψή της τόσο μεγάλης προσωπικής διαφοράς είναι απίθανη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.