Quantcast
Κοιτώντας την αγορά σήμερα - enikonomia.gr
share

Κοιτώντας την αγορά σήμερα

δημοσιεύτηκε:

Άρθρο του Αντώνη Μακρή *

Είναι πολύ δύσκολο όταν εκφράζεις δημόσιο λόγο σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον από κοινωνικοοικονομικοπολιτικής άποψης να εμφανίζεσαι ήρεμος, σοβαρός και να συζητάς τα γεγονότα όχι όπως είναι σύνηθες άλλα στηριζόμενος στην πλευρά της λογικής ακολουθώντας τους διαχρονικούς άγραφους κανόνες της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.

Εξηγούμαι: Όλοι μας προσπαθούμε να αναγνώσουμε την πορεία της αγοράς και να διαγνώσουμε την κατεύθυνση που αυτή θα πορευθεί. Γιατί εμείς οι άνθρωποι της αγοράς πρέπει να προετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε διαχρονικά τις ανάγκες του συμπολίτη μας καταναλωτή.

Το πρόβλημα που όλοι αντιμετωπίζουμε είναι ή ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ή τα στοιχεία που υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστα χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι άνθρωποι και οι οργανισμοί που τα συλλέγουν δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

• Όταν η φοροδιαφυγή-φοροκλοπή- φοροαποφυγή στη χώρα μας υπερβαίνει το 30%-35% της πραγματικής οικονομίας,

• όταν η εισφοροδιαφυγή έχει φθάσει σε υπερβολικά ύψη,

• όταν θεωρούμε σωστό κάποιοι συμπολίτες μας να αμείβονται με 100€ το μήνα και δεν θεωρούμε ότι όλοι αυτοί είναι θύματα και θύτες στο βωμό της παράνομης εργασίας,

• όταν τα νησιά μας μετά από ελέγχους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από αρνητική είσπραξη ΦΠΑ της τάξης του -58% στους επόμενους μήνες ανεβαίνει αντιστοίχως η είσπραξη στο +182% και δεν μας προβληματίζει,

Τότε ποιός απ όλους μας μπορεί να είναι σίγουρος για το πως πάει η αγορά και τι μέγεθος προβλήματος αντιμετωπίζει;

Όλα τα ανωτέρω και άλλα πολλά θα μπορούσε να ήταν ένα ωραίο παραμύθι σε έναν κρύο βραδινό φθινοπωρινό δείπνο μιας παρέας.

Αλλά γνωρίζοντας ότι το ΑΕΠ της χώρας στηρίζεται δυστυχώς κατά περίπου 70% στην κατανάλωση και η οποία σε μεγάλο ποσοστό δεν καταγράφεται τότε και ο απλός πολίτης μπορεί να καταλάβει ότι συμμετέχοντας σε μια τέτοια διαδικασία ενισχύει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, βοηθώντας τους απατεώνες να αποθησαυρίζουν πλούτο.

Αυτός ο πλούτος είναι που λείπει από:

• τα νοσοκομεία,

• τα γηροκομεία μας,

• τα σχολεία μας,

• τις συντάξεις

Η έλλειψή του είναι που εξαναγκάζει την πολιτεία να περιορίζει την απαραίτητη για την εποχή κοινωνική πολιτική αυξάνοντας τις ανισότητες.

* Ο Αντώνης Μακρής είναι Προέδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ)

Πηγή: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.