Quantcast
Ο οικονομικός πατριωτισμός προϋπόθεση εξόδου από την κρίση - enikonomia.gr
share

Ο οικονομικός πατριωτισμός προϋπόθεση εξόδου από την κρίση

δημοσιεύτηκε:

του Αθανάσιου Σκορδά*


Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να βλέπουμε και να εστιάζουμε την προσοχή μας στο επείγον, κι όχι στο σημαντικό. Έτσι, τον τελευταίο καιρό όλοι περιμένουμε ως «το μάννα εξ ουρανού» τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι αυτό, αλλά η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, όπως έγινε φανερό στην εκδήλωση που διοργανώσαμε στο think tank «Ρ.ΕΥ.Μ.Α» (Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση κι Ανασυγκρότηση).

Το πρόβλημα της χώρας σήμερα λύνεται μόνο αν όλοι μας κι ο καθένας μας ξεχωριστά, αποφασίσουμε να μην το βάλουμε κάτω. Σκοπός είναι, «να γίνουμε εμείς η αλλαγή που ζητάμε, και μετά να τ’ αλλάξουμε όλα, όσα μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση: δομές, συνήθειες, πρακτικές, πρόσωπα. Κοντολογίς: Πάθος για την Ελλάδα. Διότι όποτε η Ελλάδα βρέθηκε σε αντίστοιχη κατάσταση, σώθηκε μόνον όταν οι Έλληνες έβαλαν πριν και πάνω απ’ όλα τον πατριωτισμό τους.

Κάθε φορά, που βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη δοκιμασία, ένα μόνον μας έβγαζε από το αδιέξοδο: Ο πατριωτισμός των Ελλήνων. Αυτό χρειαζόμαστε και σήμερα: Έναν νέο Πατριωτισμό, που θα δίνει νόημα και υπόσταση στην καθημερινή μας ζωή»

Σήμερα, πατριώτης δεν είναι αυτός που είναι πρώτος στο σπαθί. Πατριώτης είναι αυτός που αγωνίζεται ώστε η Ελλάδα να επανακτήσει κύρος στην διεθνή σκηνή. Πολιτική, επιστημονική και επιχειρηματική. Πατριώτης είναι αυτός που εργάζεται για να χτίσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία της παραγωγής και της εξωστρέφειας, διότι στον πυρήνα του προβλήματος δεν είναι το χρέος αλλά η απουσία πελατών. Πατριώτης είναι αυτός που συμβάλλει δημιουργικά στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ενίσχυση της πολιτιστικής ανάπτυξης.

Στηρίζοντας λοιπόν ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εξακολουθούν να διατηρούν την φορολογική τους έδρα και την παραγωγή τους στην Ελλάδα και ταυτόχρονα δίνουν έναν επιτυχημένο αγώνα στις διεθνείς αγορές, αναδεικνύουμε ένα πρότυπο επιχειρηματικής συμπεριφοράς με όρους οικονομικού πατριωτισμού. Με αγάπη και πάθος για την Ελλάδα.

Προϋπόθεση αυτού του νέου Πατριωτισμού, είναι η Ατομική και Συλλογική Αυτοπεποίθηση. Η Ελλάδα, όποτε εμπιστεύεται τις δυνάμεις των πολιτών της, μεγαλουργεί. Απέναντι στην μιζέρια και τον απομονωτισμό αντιτάσσουμε την πίστη στις δυνατότητές μας. Η προσπάθεια αυτή, όμως, για να επιτύχει, πρέπει να εξελιχθεί με προσοχή και περίσκεψη: Ποιοι θα γίνουν οι φορείς της μετάβασης στο Αύριο, της Νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης; Αναμφίβολα, δεν μπορεί να είναι αυτοί οι οποίοι οδήγησαν την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Τέσσερις είναι οι κατηγορίες ανθρώπων που μπορούν να αναλάβουν το μεγάλο έργο της υπέρβασης της κρίσης: Οι άνθρωποι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που παράγουν και εξελίσσονται, είναι προνομιακοί φορείς αυτής της νέας Εθνικής Αυτοπεποίθησης. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες που δεν εξαρτώνται από ανάρμοστες σχέσεις με το δημόσιο. Που ασκούν με σεμνότητα το Κοινωνικό τους Καθήκον. Εξίσου προνομιακοί φορείς είναι τα στελέχη, οι συνεργάτες και όσοι καθ’ οιονδήποτε επαγγελματικό τρόπο εμπλέκονται με τέτοιες επιχειρήσεις. Άνθρωποι που σέβονται την εργασία τους, διότι αυτή συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο και εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τις οικογένειες τους… Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους των επιχειρήσεων, τη χώρα θα ανατάξουν οι Ελληνίδες κι οι Έλληνες των επιστημών, της έρευνας, της διανόησης, της πνευματικής αναζήτησης. Μαζί κι εκείνοι που έκαναν τη δική τους, σιωπηλή επανάσταση στον πρωτογενή τομέα, και πηγαίνουν την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα πολλά βήματα μπροστά, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, αντί να τις φοβούνται. Ακόμα, μπροστά θα μας πάνε όσοι δημόσιοι υπάλληλοι εμφορούνται από αίσθημα καθήκοντος και κάνουν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούν, παραβλέποντας τα αντικίνητρα που υπάρχουν.

Φυσικά, η προσπάθεια αυτή δεν θα εξελιχθεί χωρίς δυσκολίες. Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω, είναι ότι η προσπάθεια μας θα πετύχει, στο βαθμό που είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, κάθε ανασταλτική δύναμη που θα βρει στο δρόμο της… Τα κατεστημένα συμφέροντα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν βάλει το χέρι τους στην τσέπη μας, δεν θα ανεχθούν να χάσουν τα προνόμια τους χωρίς να δώσουν μάχη. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ή θα καταρρεύσουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως άτομα, ή θα δώσουμε τον αγώνα, για τον οποίο σας μίλησα. Όσοι είναι έτοιμοι να παραδοθούν στην απελπισία και την παραίτηση, δεν μας αφορούν. Όσοι, αντίθετα, ετοιμαζόμαστε για να διαμορφώσουμε την Ελλάδα των ονείρων μας, πρέπει να ετοιμαστούμε για τη μεγάλη σύγκρουση. Με πάθος για την Ελλάδα.

* Ο Αθανάσιος Σκορδάς είναι πρ. υφυπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος του Think Tank «Ριζοσπαστική Ευρωπαϊκή Μεταρρύθμιση & Ανασυγκρότηση, ΡΕΥΜΑ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.