Quantcast
Αποστόλου: Πρέπει να διατηρηθεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΑΠ - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Πρέπει να διατηρηθεί ο κοινός χαρακτήρας της ΚΑΠ

δημοσιεύτηκε:

Στη νέα περίοδο, η ΚΠΑ πρέπει πρωτίστως να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του τίτλου της, δηλάδή να είναι τόσο Κοινή όσο και Αγροτική, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στο Παρίσι για το μέλλον της ΚΑΠ.

“Ο κοινός χαρακτήρας πρέπει να διατηρηθεί”, επισήμανε, “ειδάλλως θα προκληθεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, την εποχή που η Ενωμένη Ευρώπη βάλλεται ως έννοια και θεσμός”. Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Αποστόλου, ότι “χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία και λιγότερη επικουρικότητα, ώστε να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ιδιαιτερότητες και διαφοροποιημένες στοχεύσεις κάθε κράτους-μέλους κατά την εφαρμογή της. Πρέπει να διατηρήσουμε τον αγροτικό της χαρακτήρα διασφαλίζοντας την παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων”.

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι η ΚΑΠ πρέπει να είναι ισχυρή και εύρωστη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις, όπως η ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού της υπαίθρου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η παροχή δημοσίων αγαθών και η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, η προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας, η άνοδος της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου, η παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η στήριξη του γεωργικού επαγγέλματος και η ανταπόκριση στις κρίσεις των αγορών. Για την υλοποίηση αυτών, συμπλήρωσε, είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση, η επικαιροποίηση των εργαλείων και η αξιοποίηση των νέων χρηματοδοτικών μέσων.

“Η γεωργία του καναπέ”, κατέληξε ο κ. Αποστόλου, “ που συναντά την διαμαρτυρία των Ευρωπαίων πολιτών, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί, η δε μεταρρύθμιση του 2013 σίγουρα χρειάζεται μια πιο τολμηρή παρέμβαση”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.