Quantcast
«Ατζέντα» 12 σημείων για το αγροτικό - enikonomia.gr
share

«Ατζέντα» 12 σημείων για το αγροτικό

δημοσιεύτηκε:

«Ατζέντα» 12 σημείων έχει διαμορφωθεί για το αγροτικό, με την κυβέρνηση να εξετάζει ένα πα­κέτο μέτρων με οικονομικές, ασφαλιστικές και φορολογικές διατάξεις. Τα δώδεκα αυτά θέ­­ματα έχουν τεθεί από τους αγρότες, σε αυτήν τη φάση εξειδικεύονται οι προτεινόμενες ρυθμίσεις και σύντομα θα υπάρξουν οι πρώτες ανακοινώσεις.


Την προηγούμενη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Αντιπροεδρία, όπου εξετάστηκε εκτενώς το θέμα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και τέσσερα μέλη της κυβέρνησης (Κ. Παπανάτσιου, Β. Αποστόλου, Τ. Πετρόπουλος και Σ. Φάμμελος) συζήτησαν με την αντιπροσωπεία των αγροτών και κατέληξαν σε συγκεκριμένη ατζέντα διαλόγου.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν συσκέψεις στα συναρμόδια υπουργεία για να χαραχθεί το πλαίσιο και να καθοριστεί ποιες διατάξεις μπορούν να πάρουν άμεσα τον δρόμο για τη Βουλή. Τη μερίδα του λέοντος έχει το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναζητείται λύση για οκτώ θέματα. Δύο ζητήματα θα εξεταστούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα δύο θέματα ζητούν λύση από το υπουργείο Εργασίας. Από την Αντιπροεδρία το θέμα συντονίζει ο Δημήτρης Κοντοφάκας.

Στη συνάντηση που έγινε στην Αντιπροεδρία συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, με εξαίρεση ζητήματα που άπτονται συγκεκριμένων μνημονιακών δεσμεύσεων (και οι οποίες ισχύουν για το σύνολο των πολιτών). Η γενική νομοθεσία σε ασφαλιστικά και φορολογικά δεν είναι δυνατόν να αλλάξει, ωστόσο λύσεις μπορούν να βρεθούν άμεσα σε συγκεκριμένα προβλήματα των αγροτών. Ηδη έχουν γίνει οι πρώτες διαβουλεύσεις στα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να μην τραβήξει σε μάκρος η επίλυση μιας σειράς θεμάτων. Αναλυτικά η ατζέντα που εξετάζει η κυβέρνηση με βάση και τις προτάσεις των αγροτών περιλαμβάνει τα εξής θέματα:

1. Το θέμα της παρακράτησης χρημάτων από όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και είναι οικονομικά ενήμεροι. Για το ζήτημα αυτό υπάρχει ήδη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Στόχος είναι ο μεγαλύτερος δυνατός συμψηφισμός οφειλών του Δημοσίου και των αγροτών (για παράδειγμα πιστωτικός ΦΟΑ), ώστε να μην παρακρατείται όλο το ποσό από τους φορολογικά συνεπείς αγρότες.

2. Επανεξέταση της φορολογίας στο κρασί.

3. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει με τις εισφορές. Το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και ήδη αναζητείται φόρμουλα. Στόχος είναι να βρεθεί λύση ώστε να μην κληθούν οι αγρότες να πληρώσουν μέσα στη χρονιά τόσο τις εισφορές του δεύτερου εξαμήνου του 2016 όσο και του 2017. Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και αναμένονται το επόμενο διάστημα ανακοινώσεις.


4. Την τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων για τη βελτίωση του τρόπου εφαρμογής του εργόσημου.

5. Τη σταδιακή εφαρμογή του ηλεκτρονικού τιμολογίου στους αγρότες μέχρι να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα από την πιλοτική εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου.

6. Τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στα ακατέργαστα είδη ζωοτροφών και κρεάτων. Αυτό που ζητήθηκε είναι η επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% σε 13%. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε πως δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα κρέατα εισαγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως εισάγονται με μηδενική φορολόγηση (ως ενδοκοινοτική συναλλαγή) και διακινούνται στο εσωτερικό της χώρας με συντελεστή 13%.

7. Τη δυνατότητα αύξησης του συντελεστή απόσβεσης του ζωικού κεφαλαίου και του αντίστοιχου φυτικού πολυετούς καλλιέργειας. Δηλαδή από 10% που είναι σήμερα στο 20%.

8. Τη δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγοράς γης για καλλιέργεια ή έκπτωσής της από τα έσοδα.

9. Τη δυνατότητα απόσβεσης της αξίας αγροτικού μηχανήματος, ως διαφορά μεταξύ της αγοράς νέου μηχανήματος και της πώλησης παλαιού, σε περίπτωση αντικατάστασης.

10. Τα αγροτεμάχια να δηλώνονται με ενοικιαστήριο, τον 13ψήφιο κωδικό και τον αριθμό διανομής ή σχετικό έγγραφο (σε περιοχές όπου υπάρχει αναδασμός ή διανομή).


11. Τη διευκόλυνση της διαδικασίας συλλογής του γάλακτος χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση των παραγωγών. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει συνεννόηση με τη γαλακτοβιομηχανία. To θέμα απασχολεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

12. Το καθαρό εισόδημα στο οποίο υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές θα εξεταστεί να μοιράζεται στα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή. Στόχος είναι να εξασφαλίζεται η ελάχιστη εισφορά. Το συγκεκριμένο θέμα εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας.

ΘΑ ΨΥΦΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ
Νομοθετείται η επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος

Mία σειρά διατάξεων έχει ήδη αποφασιστεί να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδια, που το επόμενο διάστημα θα περάσουν από τη Βουλή. Πρόκειται για εξειδικευμένες ρυθμίσεις, που ωστόσο αφορούν μεγάλες κατηγορίες αγροτών.

Αρχικά προωθείται άμεσα σχέδιο νόμου, με το οποίο δεν θα επιτρέπεται η πληρωμή των νωπών και ευπαθών αγροτικών προϊόντων σε διάστημα που ξεπερνά τις 60 ημέρες. Αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει τους 8 ή και 10 μήνες, με αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στην εξόφληση. Επίσης θα νομοθετηθεί άμεσα η υποχρεωτική επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες. Πρόκειται επίσης για ένα θέμα που είναι ψηλά στην ατζέντα.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην εγκατάσταση στις τέσσερις πύλες εισόδου της χώρας μηχανημάτων σκαναρίσματος των εισαγόμενων προϊόντων. Η απόφαση έχει ληφθεί και οι σχετικές ενέργειες θα ξεκινήσουν άμεσα. Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν προϊόντα που μπαίνουν στη χώρα και στη συνέχεια εμφανίζονται ότι είναι ελληνικά. Επίσης, νομοθετείται άμεσα η δυνατότητα των αγροτών να μπαίνουν στην ιδιοπαραγωγή ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα μπορούν να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα και η ενέργεια που θα παράγεται να συμψηφίζεται με εκείνη που καταναλώνεται.

Κάρτα αγρότη
Οσον αφορά στην εφαρμογή της κάρτας αγρότη, αυτή θα γίνει άμεσα μετά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Στη σύσκεψη που έγινε στην Αντιπροεδρία συζητήθηκαν και μία σειρά θεμάτων που άπτονται του ασφαλιστικού και του φορολογικού συστήματος. Στο πλαίσιο της εφαρμογής ενιαίων κανόνων στο Ασφαλιστικό, δεν θα υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των Ταμείων (τα οποία έχουν μεταφερθεί στον ΕΦΚΑ).

Σχετικά με τα όρια ηλικίας ισχύει και στον πρωτογενή τομέα η διάταξη που προβλέπει την έξοδο με 40 έτη σε ηλικία 62 χρόνων. Παράλληλα ισχύουν και για τους αγρότες οι ασφαλιστικές διατάξεις που προβλέπονται για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς διακρίσεις (π.χ. καταβολή σύνταξης χηρείας).

Η εθνική σύνταξη διαμορφώνεται για τους αγρότες -όπως και για το σύνολο των ασφαλισμένων- στα 384 ευρώ, ενώ το ακατάσχετο είναι στα 1.200 ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.