Quantcast
Τα δικαιολογητικά για τη σύσταση μίνι αγροτικών συνεταιρισμών - enikonomia.gr
share

Τα δικαιολογητικά για τη σύσταση μίνι αγροτικών συνεταιρισμών

δημοσιεύτηκε:

Οικονομικά κίνητρα για τη δημιουργία μίνι αγροτικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα δίνει το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία αναγνώρισης ομάδων και οργανώσεων αγροτών.


Με την υπουργική απόφαση που έχει παρουσιάσει το «Εθνος» σε παλαιότερο δημοσίευμα και καθορίζονται η διαδικασία, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα κριτήρια για την αναγνώριση των ομάδων και των οργανώσεων παραγωγών, κατ΄ ουσίαν ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση μικρών αγροτικών συνεργατικών σχημάτων ακόμη και με πέντε παραγωγούς, που σκοπό θα έχουν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ικανότητα στην αγορά, παρέχοντας στήριξη που θα χρηματοδοτεί τις λειτουργικές τους δαπάνες.

Αυτά τα σχήματα, σύμφωνα με την απόφαση, μπορούν να λειτουργούν ως αυτοτελείς νομικές οντότητες ή σαφώς οριζόμενα μέρη νομικών οντοτήτων.

Δηλαδή, μέσα σε έναν αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγοί που ασχολούνται με κάποιο αγροτικό προϊόν μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα ή οργάνωση παραγωγών που θα λειτουργεί με το ΑΦΜ του συνεταιρισμού, αλλά θα έχει διακριτή λογιστική παρακολούθηση και αυτονομία δράσης από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συνεταιρισμού.

Ενίσχυση

Οι νεοσύστατες οντότητες θα μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά με ένα κατ’ αποκοπήν ποσό για τα 5 πρώτα έτη λειτουργίας τους. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου πενταετούς διάρκειας που θα μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για προσέγγιση νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό κ.λπ.

Θα λαμβάνουν τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους το 10% του κύκλου εργασιών τους και μέχρι 100.000 ευρώ για να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τα ποσά θα μειώνονται κατ΄ έτος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Επειδή τον πρώτο χρόνο λειτουργίας οι νεοσύστατες ομάδες δεν θα μπορούν να αποδείξουν κύκλο εργασιών για να ενισχυθούν με το 10% του τζίρου τους, θα αναγνωρίζεται ο μέσος όρος των προηγούμενων τριών χρόνων των φυσικών προσώπων που απαρτίζουν τα σχήματα. Προϋπόθεση βέβαια γι’ αυτό θα είναι η προσκόμιση τιμολογίων της προηγούμενης τριετίας.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπουργικής απόφασης για την αναγνώριση των οργανώσεων παραγωγών, των ενώσεών τους, καθώς και των ομάδων παραγωγών, «το νομικό πρόσωπο υποβάλλει στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ) στην εδαφική περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του, αίτηση που απευθύνεται στην πρωτοβάθμια επιτροπή αναγνώρισης (Π.Ε.Α.).

Στην αίτηση αναγράφονται υποχρεωτικά η επωνυμία του νομικού προσώπου, ο αριθμός του φορολογικού του μητρώου καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου μητρώου που τηρείται από τις αρμόδιες Αρχές, προκειμένου για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση στοιχείων».

Αυτά τα σχήματα μπορούν να λειτουργούν ως αυτοτελείς νομικές οντότητες ή οριζόμενα μέρη νομικών οντοτήτων. Δηλαδή, μέσα σε έναν συνεταιρισμό παραγωγοί που ασχολούνται με κάποιο αγροτικό προϊόν μπορούν να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα λειτουργεί με το ΑΦΜ του συνεταιρισμού, αλλά θα έχει διακριτή λογιστική παρακολούθηση και αυτονομία από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του συνεταιρισμού.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.