http://www.enikonomia.gr/rural/159322,ypsilotero-tha-einai-fetos-to-eisodima-ton-paragogon-rodakinou.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_159322_162da5099a-beb756e51c9e82fb.jpg Υψηλότερο έναντι των προηγούμενων χρόνων αναμένεται να είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, λόγω -μεταξύ άλλων- της αύξησης της παραγωγής 7/7/2017 4:28:24 PM

Υψηλότερο θα είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών ροδάκινου

Υψηλότερο θα είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών ροδάκινου

Υψηλότερο έναντι των προηγούμενων χρόνων αναμένεται να είναι φέτος το εισόδημα των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου, λόγω -μεταξύ άλλων- της αύξησης της παραγωγής, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, διευκρινίζοντας ότι οι τιμές θα διαμορφωθούν και θα γνωστοποιηθούν στους καλλιεργητές το συντομότερο δυνατόν και με βάση τις εξελίξεις στην αγορά.

Κατά τον κ. Αποστόλου, οι φετινές ποσότητες παραγωγής εκτιμάται πως «θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο». Πάντως, σε ό,τι αφορά τον αυξημένο όγκο της παραγωγής και τα προβλήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν ως προς την απορρόφησή του από την αγορά, ο κ. Αποστόλου εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι ποσότητες μέχρι και 450.000 τόνους «μπορούμε να τις διαχειριστούμε. Εάν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα».

Ο κ. Αποστόλου, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε επισημάνει ότι το 2014 τα καλλιεργούμενα στρέμματα με συμπύρηνο ροδάκινο ανέρχονταν σε 116.000, το 2015 σε 162.000 και πέρυσι τα στοιχεία έδειξαν ότι ξεπέρασαν τις 200.000. Ωστόσο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του 2016, που έπληξαν σημαντικό μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων, δεν «φάνηκε το σύνολο της παραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό, πέρυσι η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου κυμάνθηκε σε 277.000 τόνους, έναντι των 302.000 τόνων το 2015. Ποσοστό άνω του 95% του προϊόντος εξάγεται, αποδίδοντας «σε μια καλή χρονιά 500 εκατ. ευρώ και σε μια κακή 350 εκατ. ευρώ».

Έκκληση ΕΚΕ για ποιοτικό προϊόν, ώστε να ανακτηθούν οι χαμένες αγορές

Έκκληση προς του Έλληνες παραγωγούς να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος, ώστε το ελληνικό συμπύρηνο ροδάκινο ν' ανακτήσει τις χαμένες αγορές, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «αυτό απλά σημαίνει να παραδώσουν ροδάκινα κίτρινα, με ελάχιστο βάρος 110 γραμμάρια, χωρίς ασθένειες». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «αυτό που ζητάμε είναι το κλασικό. Είναι αυτό που έκαναν πάντα οι Έλληνες παραγωγοί και είχε ως αποτέλεσμα να είναι υψηλά στη ζήτηση από την παγκόσμια αγορά».

Η ελληνική κομπόστα ροδάκινου, αλλά και ο χυμός και το κατεψυγμένο του προϊόν, κατέκτησαν εδώ και πολλά χρόνια την παγκόσμια αγορά, «γεγονός που στηρίχτηκε σε δύο παράγοντες: την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος και το ανταγωνιστικό κόστος» είπε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΚΕ σημείωσε ότι «αν η φετινή παραγωγή δεν υπερκαλύψει τη ζήτηση, τότε σίγουρα θα καλύψει με πολύ μεγάλη άνεση τις ανάγκες που ήδη καταγράφονται και ενδεχομένως και αυτές που θα παρουσιαστούν». Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση, επισήμανε ότι είναι ελάχιστα τα αποθέματα της ΕΚΕ σε κομπόστα, ενώ στον αντίποδα, καταγράφονται υψηλά αυτά των χυμού και των κατεψυγμένων προϊόντων.

Υπάρχει ακόμη ανάγκη για εργατικά χέρια

«Δεν είμαστε πλήρεις (σε εργατικά χέρια) ακόμη, παρά τα κίνητρα που δόθηκαν. Η τρίτη βάρδια δεν βγαίνει και για ό,ποιον θέλει να δουλέψει, υπάρχει εργασία που τον περιμένει» επισήμανε ο κ. Αποστόλου, υπενθυμίζοντας ότι η Ένωση Κονσερβοποιών (με 17 μέλη) απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, «κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ανησυχία του ότι τελικώς θα «εμφανιστεί μερική αδυναμία για τη μεταποίηση του προϊόντος στις μονάδες μας».

Δουλειά και σε άνεργους χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους στον ΟΑΕΔ

Με διάταξη που περιλαμβάνεται στον ν. 4461/2017 και ψηφίστηκε ήδη τη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους του ΟΑΕΔ, να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι στον Οργανισμό, «παρά μάλιστα και τις ό,ποιες νεότερες εξελίξεις».

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 αναφέρει χαρακτηριστικά: «Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος που είναι εγγεγραμμένος άνεργος, μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι στις κονσερβοποιίες, χωρίς να χάσει κανένα δικαίωμά του που προκύπτει από την ιδιότητά του αυτή».

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ