Quantcast
Κύρκος: Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς ψαράδες - enikonomia.gr
share

Κύρκος: Ο αλιευτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς ψαράδες

δημοσιεύτηκε:

Οι μικρής κλίμακας αλιείς της Ελλάδας, όπως και συνολικά της Μεσογείου, που πλήττονται από τη μείωση της απασχόλησης και τη σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων ιχθύων, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τον «αλιευτικό τουρισμό», ο οποίος προωθείται από την ΕΕ και εντάσσεται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική της «αειφόρου ανάπτυξης», δηλώνει ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μ. Κύρκος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΕΚ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθήσει τον αλιευτικό τουρισμό με ενθάρρυνση των επενδύσεων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Στόχος είναι να υπάρξει διαφοροποίηση και τόνωση των παραδοσιακών αλιευτικών δραστηριοτήτων με νέες, όπως η «αλιεία αναψυχής», ή η «αλιευτική κατάρτιση», όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη γεωργία με τον «αγροτουρισμό».

Η Ελλάδα, προσθέτει, έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού. Περιοχές όπως ο Αμβρακικός κόλπος και τα μικρά νησιά θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί και δημοφιλείς τόποι προορισμού, γι’ αυτού του είδους τον τουρισμό, ώστε οι απασχολούμενοι ψαράδες να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Στον Αμβρακικό, οι φορείς και οι πολίτες έχουν ήδη διοργανώσει ειδικές ημερίδες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο αλιευτικός τουρισμός έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναζωογόνηση των παράκτιων κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές παράκτιες περιοχές οι οποίες προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, τονίζει ο κ. Κύρκος.

Η «αλιεία αναψυχής» αποτελεί μία από τις επιλογές της ευρωπαϊκής πολιτικής, για τη διαφοροποίηση της προσφοράς του τουρισμού και για την αντιμετώπιση του ζητήματος της εποχικότητας.

Ήδη τρία έργα που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας(ΕΤΘΑ) συνδέονται με την «υποβρύχια πολιτιστική κληρονομιά», η οποία θα αποτελέσει το κεντρικό μήνυμα το 2018, που αποτελεί το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το δε τρέχον έτος, είναι το Έτος του ΟΗΕ, για βιώσιμο τουρισμό. Σημειώνεται ότι ο βιώσιμος τουρισμός αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την Μακροπεριφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου.

Χάρη στο ΕΤΘΑ, το οποίο αποτελεί το διαρθρωτικό εργαλείο στήριξης της κοινής αλιευτικής πολιτικής για την περίοδο 2014-2020, η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει πολλά από τα μέτρα που προτείνονται στο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου για τον αλιευτικό τουρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του ΕΤΘΑ, το 73% όλων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται, περιλαμβάνει τον τουρισμό ως σημαντικό τμήμα της στρατηγικής τους.

Στόχος μας, καταλήγει ο κ. Κύρκος, πρέπει να είναι να κερδίσουμε μέρος της συνεχώς αυξανόμενης διεθνούς αγοράς του αλιευτικού τουρισμού. Πρέπει η Πολιτεία και μέσω της στήριξης των προγραμμάτων της ΕΕ, η οποία την επόμενη προγραμματική περίοδο διαθέτει δεκάδες εκατομμύρια, να βοηθήσει στη δημιουργία επενδύσεων και σε αυτόν τον τομέα, ξεκαθαρίζοντας απόλυτα το νομικό πλαίσιο του.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.