Quantcast
Αποστόλου: Η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης

δημοσιεύτηκε:

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει ξεκινήσει μια τιτάνια προσπάθεια, να αρθούν οι αγκυλώσεις και τα κακώς κείμενα στον τομέα της αλιείας, μετά την «πλήρη εγκατάλειψη» που «είχε βιώσει τις τελευταίες δεκαετίες» τονίζει ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Όπως αναφέρει: «η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και συνδετικό ιστό των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα ο κλάδος των υδατοκαλλιεργειών αποτελεί και έναν από τους πιο εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου «η προσπάθεια αυτή, του ΥΠΑΑΤ, δύσκολα γίνεται γνωστή, ακόμα και στους άμεσα ενδιαφερόμενους, πόσω μάλλον στο ευρύτερο κοινό» και αναφέρει ως χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι ανακοίνωση για την αλιεία του WWF, «έτυχε μεγάλης δημοσιότητας», ενώ «μία του ΥΠΑΑΤ, πέρασε εντελώς απαρατήρητη, με την οποία γνωστοποιούταν το άνοιγμα επτά νέων μέτρων του προγράμματος για την αλιεία συνολικού προϋπολογισμού για όλη τη χώρα 118 εκατ. ευρώ».

Από τα πλέον σημαντικά έργα για την αλιεία, όπως αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «για το οποίο έχει ουσιαστικά εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη χρηματοδότησή του, είναι το Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων (ΕΠΣΑΔ). Ένα Πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς για τη χώρα μας δεν υλοποιούνταν πλήρως για αρκετά χρόνια και ορισμένες χρονιές δεν υλοποιήθηκε καθόλου».

Παράλληλα, «το Υπουργείο, επεξεργάζεται σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών […]. Ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία νέος νόμος για τις κυρώσεις στην αλιεία, ο οποίος θα αυστηροποιεί και θα συμπληρώνει το ελλιπές μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο. Δίνεται επίσης ιδιαίτερη έμφαση στη ιχνηλασιμότητα των αλιευτικών προϊόντων, ώστε να θωρακιστεί το εισόδημα των επαγγελματιών αλιέων από τα φαινόμενα παράνομης αλιείας».

«Αναθεωρείται επίσης το απαρχαιωμένο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο» υπογραμμίζει ο κ. Αποστόλου, «με απαρχή την αλλαγή της νομοθεσίας για την επαγγελματικότητα των αλιέων και τον τρόπο έκδοσης των αδειών επαγγελματικής αλιείας, το οποίο εφαρμόζεται από Βασιλικό Διάταγμα του 1966»!

Το υπουργείο προσανατολίζεται επίσης, στην επαναφορά των ερασιτεχνικών αδειών αλιείας και στη δημιουργία μητρώου ερασιτεχνών αλιέων, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Σε διεθνές επίπεδο, μέσω των παρεμβάσεών μας, ιδιαίτερα στο Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας της Ε.Ε. έγινε δεκτό το αίτημα της Ελλάδας, να ξεκινήσει η συζήτηση για τις επιπτώσεις των Λεσσεψιανών μεταναστών, τόσο στην αλιεία, όσο και στο θαλάσσιο οικοσύστημα» αναφέρει ο υπουργός και καταλήγοντας επισημαίνει ότι «αυτές τις ημέρες βγαίνει για διαβούλευση το νέο θεσμικό πλαίσιο για την συνδικαλιστική οργάνωση του πρωτογενή τομέα, που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε κλάδο της αλιείας να ιδρύσει πανελλαδικής εμβέλειας συλλόγους».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.