Quantcast
Αποστόλου: Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τους αγρότες - enikonomia.gr
share

Αποστόλου: Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης με τους αγρότες

δημοσιεύτηκε:

«Τα αιτήματα που διατυπώνονται τα γνωρίζουμε και όπου μπορούμε από τη δική μας πλευρά κάνουμε παρέμβαση, να διορθώσουμε μικροζητήματα» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν προαναγγελθεί, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 27ης διεθνούς έκθεσης «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε πως υπάρχουν «περιθώρια συνεννόησης σε μία κοινή λογική, που λέει ότι η χώρα έχει τις μνημονιακές δεσμεύσεις και βγαίνει αυτήν την ώρα από το τούνελ της κρίσης», σημειώνοντας ότι αναδεικνύεται από μέρος των αγροτών το φορολογικό και το ασφαλιστικό ζήτημα, ενώ δεν είχαν επιβάρυνση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που ίσχυε η διαφορετική φορολογική νομοθεσία. «Άρα», επισήμανε ο υπουργός, «σε μια κρίσιμη στιγμή που φαίνεται ότι βγαίνει η χώρα από την κρίση, είναι σημαντική και η συμβολή του αγροτικού χώρου και θα πρέπει να δούνε τι θα κάνουμε ουσιαστικά μετά το 2018».

Σε ό,τι αφορά το αγροτικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρατήρησε ότι μέρος όσων πρωτοστατούν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση δεν ανταποκρίθηκε σε ραντεβού που είχε προγραμματιστεί την περασμένη Τετάρτη. «Θέλω να πω είναι ότι από πλευράς της πανελλαδικής ομάδας που επηρεάζει αυτή την ώρα τις κινητοποιήσεις έχουμε κλείσει μια συνάντηση τη Δευτέρα το πρωί στο ΥΠΑΑΤ, για να συζητήσουμε αυτά που αναδεικνύουν ως αιτήματα» διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που θα εγκαινιάσει το μεσημέρι στη Θέρμη ο υπουργός επισήμανε: «Αυτό που θα φέρει η Τράπεζα είναι μία συγκέντρωση και περιφρούρηση της δυνατότητας αξιοποίησης όλου του πολλαπλασιαστικού υλικού, που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας, προστατεύοντας ουσιαστικά τη χλωρίδα της χώρας μας, αλλά και ταυτόχρονα θα δώσει δυνατότητες για να σπρώξουμε προς την καλλιέργειά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν συνδεθεί με τη χώρα μας. Θέλουμε να φτιάξουμε μία κιβωτό όλου του πρωτογενούς υλικού σε σπόρους και σε πολλαπλασιαστικό υλικό, για να μπορέσουμε κι εμείς να διαφυλάξουμε τη χλωρίδα μας. Γύρω από την τράπεζα θα αρχίσουν να γίνονται πάρα πολλές δραστηριότητες».

Σχετικά με την πορεία πληρωμής των αποζημιώσεων του προηγούμενου έτους από τον ΕΛΓΑ ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Είχαμε πληρώσει την προηγούμενη χρονιά μέχρι τον Απρίλη και από εκεί και πέρα αρχίζουμε να δίνουμε, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε κάνει, κονδύλια σημαντικά […] Τώρα ξεκινάμε με τις ζημιές που είχαμε στα κεράσια στην Πέλλα, στη Δυτική Μακεδονία, ολοκληρώνονται και τα πορίσματα που έχουν σχέση με το ροδάκινο».

Ερωτηθείς για την υλοποίηση της εξαγγελίας μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί διευκρίνισε ότι «η δέσμευση ισχύει» και «σύντομα και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.