Quantcast
Έρχεται " σαφάρι" ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας στον αγροτικό χώρο - enikonomia.gr
share

Έρχεται ” σαφάρι” ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας στον αγροτικό χώρο

δημοσιεύτηκε:

“Ο σχεδιασμός ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης φέρει ως υποχρέωση την αξιοπρεπή εργασία” επεσήμανε η υπουργός Εργασίας , Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πάτρας για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου “για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατίας να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε η ανάπτυξη που σταδιακά επιτυγχάνεται, να απλωθεί σε όλη την κοινωνία και να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά προς όφελος του κόσμου της εργασίας.Σε αυτό το πεδίο έχουμε ορίσει δύο βασικές προτεραιότητες”.

Εν συνεχεία η υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι, “η πρώτη, αφορά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περίοδο της κρίσης. Το αποτέλεσμα μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης ήταν η νομοθέτηση για την επαναφορά, τον Αύγουστο του 2018, των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Η δεύτερη, είναι να δούμε πως η αόρατη εργασία θα γίνει ορατή. Γι’ αυτό κομβική προτεραιότητα για το Υπουργείο Εργασίας αποτελεί η καταπολέμηση της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας”.

“Οφείλουμε” είπε η κ. Αχτσιόγλου “το νέο παραγωγικό μοντέλο να εξασφαλίζει προστασία στην εργασία και κοινωνική συνοχή, μέσα από αποτελεσματικές δομές κοινωνικού κράτους”.

Αναφερόμενη στις δράσεις του υπουργείου Εργασίας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ανακοίνωσε ότι ιδρύεται τμήμα επιθεώρησης εργασιακών σχέσεων στο Μεσολόγγι, κάτι, που όπως είπε, “αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αλλά και αναγκαιότητα για την πλήρη κάλυψη της περιφερειακής ενότητας”.

Επιπλέον ανέφερε ότι “στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, έχουν πραγματοποιηθεί τα τρία τελευταία χρόνια πολλές εργατικές διαφορές με την πλειοψηφία αυτών να επιλύονται θετικά για τους εργαζόμενους και να τους καταβάλλονται δεδουλευμένες αποδοχές.Δεν μπορούμε να ξεχνάμε την περίπτωση της Μανωλάδας και την καταδίκη της χώρας μας για μια σειρά από εσκεμμένες και συνειδητές παραλείψεις”.

Το 2018, “θα αποτελέσει τη χρονιά όπου ολοκληρώνονται οι απαραίτητες κινήσεις για την έναρξη ελέγχων από την επιθεώρηση εργασίας και στον αγροτικό χώρο”, τονίζοντας ότι “δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε περιπτώσεις Μανωλάδας”, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας.

Σχετικά πάλι με τις δράσεις στη Δυτική Ελλάδα, σημείωσε ότι “έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ τριμερείς συναντήσεις που αφορούσαν επιχειρήσεις της περιφέρειας και για τις οποίες το υπουργείο Εργασίας, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του, προσπάθησε να δώσει λύση σε μια σειρά προβλήματα, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των παραγωγικών τους μονάδων και την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και εξασφαλίζοντας μια αναπτυξιακή ώθηση για την ευρύτερη περιοχή”.

Ακόμη, είπε ότι “ενισχύθηκαν με το έκτακτο επίδομα των 1.000 ευρώ εργαζόμενοι της περιοχής, όπως στο άμισθο Υποθηκοφυλακείο και το Κτηματολογικό Γραφείο Πύργου Ηλείας, ενώ αυτές τις μέρες” όπως πρόσθεσε, “ολοκληρώνεται η διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος στους εργαζόμενους του καζίνο του Ρίου που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας”.

Το ίδιο, “θα γίνει και για τους εργαζόμενους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας”, σύμφωνα με την υπουργό.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.