Quantcast
Επιδοτήσεις χωρίς «ταυτότητα» για τα μισθωμένα χωράφια - enikonomia.gr
share

Επιδοτήσεις χωρίς «ταυτότητα» για τα μισθωμένα χωράφια

δημοσιεύτηκε:

Την προσωρινή… αναστολή της υποχρεωτικής καταχώρισης του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) στις δηλώσεις ΟΣΔΕ για τα μισθωμένα αγροτεμάχια, προκειμένου να μη χάσουν τις επιδοτήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του «Ε.Τ.» της 15ης Μαρτίου 2018.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες, ο κ. Αποστόλου, με αφορμή τη νέα ΚΑΠ, επεσήμανε ότι όσοι έχουν μισθωμένα αγροτεμάχια χωρίς ΑΤΑΚ, φέτος θα πληρωθούν κανονικά την ενιαία ενίσχυση, με την υποχρέωση ωστόσο να έχουν προσκομίσει τον Αριθμό μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων της επόμενης χρονιάς μαζί με τετραετές συμβόλαιο μίσθωσης αγροτεμαχίων.

Εμπλοκή

Οπως επανέλαβε ο υπουργός, η καταχώριση του ΑΤΑΚ κατέστη υποχρεωτική μετά από σύσταση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης λόγω φαινομένων απάτης που έχουν καταγραφεί σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα που προέκυψαν αφορούν κυρίως σε νοικιασμένα αγροτεμάχια και γι’ αυτό αποφασίστηκε η τροποποίηση της διαδικασίας. «Οσοι έχουν και δηλώνουν ιδιόκτητα αγροτεμάχια, έχουν και ΑΤΑΚ και θα τον υποβάλουν. Οσοι έχουν μισθωμένα ακίνητα και έχουν και ΑΤΑΚ, θα τον υποβάλουν. Οσοι έχουν μισθωμένα ακίνητα και δεν έχουν ΑΤΑΚ, θα πληρωθούν τα δικαιώματά τους για αυτή την περίοδο, με την υποχρέωση όμως ότι μέχρι την έναρξη υποβολής δηλώσεων της επόμενης περιόδου θα έχουν προσκομίσει πρώτον τον ΑΤΑΚ και δεύτερον τετραετές συμβόλαιο μίσθωσης αγροτεμαχίων».

Για πλαστά μισθωτήρια παραγωγών που επέβαλαν την υιοθέτηση του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης.

«Εχουμε κάνει έναν ειδικό έλεγχο σε κάποια περιοχή της Βόρειας Ελλάδας για 128 παραγωγούς που δηλώνουν ισοκατανομή -συν πλην των εκτάσεων- από 19 έως 22 εκτάρια ο καθένας με δύο κινητά τηλέφωνα. Πήγαμε στις ΔΟΥ να δούμε τι γίνεται και από εκεί προέκυψε ότι οι 15 είναι εντάξει και όλοι οι άλλοι έχουν μηδενικό Ε9. Υψος ενισχύσεων 1,2 εκατ. ευρώ. Βρήκαμε πραγματικά 63 εκτάρια από τα 3.000-4.000 εκτάρια, που αντιστοιχούν τελικά σε 35.000 ευρώ ενίσχυση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπρέλης.

Μαχαίρι…

Σε ό,τι αφορά στη νέα ΚΑΠ μετά το 2020, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι «θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε μείωση του προϋπολογισμού». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην καλύτερη των περιπτώσεων, το «ψαλίδι» στα ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια θα αγγίζει το 10%. Αυτό, για τη χώρα μας μεταφράζεται σε απώλειες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, καθώς από τα 2 δισ. ευρώ που διαθέτει στην τρέχουσα περίοδο, με τη νέα ΚΑΠ θα πάρει 1,8 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το θέμα της πλήρους και άμεσης εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε. που δίνονται με βάση την καλλιεργήσιμη έκταση, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι η χώρα μας κατάφερε να αλλάξει το τελικό κείμενο στο Συμβούλιο Υπουργών της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «καταστήσαμε σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση, όχι μόνο γιατί θα έχει τεράστιες απώλειες το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και γιατί δεν μπορεί η σύγκλιση να γίνει με κριτήριο μόνο τη στρεμματική ενίσχυση».

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παίρνει τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση στην Ε.Ε., ύψους 56 ευρώ ανά εκτάριο -μετά τη Μάλτα- όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στα 25 ευρώ. Προκειμένου να διατηρήσει η χώρα μας υψηλή στρεμματική ενίσχυση, σκοπεύει να αυξήσει το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης από τα 40 εκατ. στρέμματα που είναι σήμερα στα 48 εκατ. (αύξηση της τάξεως του 20%), προσθέτοντας και τα 8 εκατ. στρέμματα των βοσκοτόπων. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί αντίστοιχα και το ύψος της ενίσχυσης από τα 56 ευρώ στα 45 ευρώ, ώστε να μην υποχρεωθεί σε πλήρη σύγκλιση.

Τέλος, όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής του ΥΠΑΑΤ, Χαράλαμπος Κασίμης «το θέμα θα τεθεί ξανά σε επόμενο Συμβούλιο Υπουργών και η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή», ενώ πρόσθεσε ότι η αρχιτεκτονική της νέας ΚΑΠ επιβάλλει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της κάθε χώρας να είναι συνδεδεμένο με στόχους και αποτελέσματα, βάσει των οποίων θα δίνονται και οι ενισχύσεις.

Πηγή Πληροφοριών: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.