Quantcast
Πώς θα γίνεται η εξόφληση δαπανών για επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης - enikonomia.gr
share

Πώς θα γίνεται η εξόφληση δαπανών για επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

δημοσιεύτηκε:

Όλες οι δαπάνες για τα επενδυτικά σχέδια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ θα εξοφλούνται στα γκισέ των τραπεζών. 

Αυτό αναφέρει διευκρινιστική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Αντίθετα αν οι δαπάνες δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ μπορούν να γίνονται και χωρίς τη χρήση «τραπεζικού μέσου πληρωμής».

«Κάθε είδους δαπάνη που συνοδεύεται από νόμιμο φορολογικό στοιχείο καθαρής αξίας έως πεντακοσίων ευρώ προ ΦΠΑ, μπορεί να εξοφλείται και χωρίς τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής, δηλαδή με οποιονδήποτε τρόπο πληρωμής» αναφέρει σχετικά η απόφαση και συνεχίζει ότι για «κάθε φορολογικό στοιχείο που αφορά σε αγορά επενδυτικών αγαθών καθαρής αξίας άνω των πεντακοσίων ευρώ προ ΦΠΑ, η τμηματική ή ολική εξόφλησή του, γίνεται με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής».

Παράλληλα, αναφέρεται πως δεν επιτρέπεται κατακερματισμός της δαπάνης που οδηγεί σε αποφυγή των παραπάνω υποχρεώσεων για την εξόφληση τιμολογίων άνω των 500 ευρώ δηλαδή δεν επιτρέπεται τμηματική τιμολόγηση ενιαίας δαπάνης π.χ. πιστοποίηση η οποία τιμολογείται ξεχωριστά σε παραπάνω από ένα τιμολόγια.

Επίσης, τονίζεται ότι η εξόφληση θα πιστοποιείται με την υποβολή της απόδειξης είσπραξης ή της εξοφλητικής βεβαίωσης του προμηθευτή, η οποία αποτελεί το παραστατικό εξόφλησης.

Η ένδειξη «εξοφλήθη» πάνω στα τιμολόγια δεν τεκμηριώνει εξόφληση και δεν αντικαθιστά την εξοφλητική απόδειξη. Θα πρέπει η ένδειξη «εξοφλήθη» για να θεωρηθεί ως εξοφλητική βεβαίωση να συνοδεύεται με υπογραφή του εκδότη και τα στοιχεία αυτού (σφραγίδα). Απαιτείται ο συσχετισμός της εξόφλησης με τις δαπάνες με την αναγραφή των στοιχείων των τιμολογίων και των μέσων εξόφλησής τους (επιταγές / συναλλαγματικές και στοιχεία τραπεζικών κινήσεων) στις αποδείξεις είσπραξης ή στις βεβαιώσεις εξόφλησης.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.