Quantcast
Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ: Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων για τους αγρότες μετά το 2020 - enikonomia.gr
share

Γ.Γ. ΥΠΑΑΤ: Κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων για τους αγρότες μετά το 2020

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλες προκλήσεις θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα με τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει μετά το 2020, λόγω αδυναμιών της διοίκησής της, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης.

«Το πώς θα θέσουμε τους στόχους και πώς θα τους παρακολουθήσουμε στην περίοδο εφαρμογής της ΚΑΠ μετά το 2020 είναι μία σημαντική πρόκληση για την χώρα μας», υπογράμμισε κ. Κασίμης, μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, με θέμα: «Μια νέα γεωργία σε μια νέα εποχή: Καινοτομία, γνώση και ψηφιακός μετασχηματισμός στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, μετά το 2020».

«Ακόμη και εάν δεν μειωθεί ο προϋπολογισμός της νέας ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάνει κοινοτικούς πόρους με δημοσιονομικές διορθώσεις, εάν δεν πετυχαίνει τη σύνδεση των στόχων με το αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΚΑΠ μετά το 2020 «έχει μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, την οποία συζητάμε σε επίπεδο ΕΕ και προβλέπει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και σύνδεση στόχων με αποτελέσματα. Η επίτευξη των αποτελεσμάτων θα είναι αυτή που θα επηρεάζει μέχρι και τους πόρους που θα παίρνει κάθε χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη «να ξεπεραστούν οι παθογένειες και οι αδυναμίες του παρελθόντος». Καθίσταται σαφές ότι «πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να προετοιμαστούμε κατάλληλα,να ανασυντάξουμε δυνάμεις μας στη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην έχουμε απώλειες κοινοτικών πόρων» ανέφερε ο κ. Κασίμης.

Θα μειωθεί τελικώς ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μετά το 2020;

Για το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ μετά το 2020 και εάν προβλέπεται μείωση του προϋπολογισμού της, ο κ. Κασίμης επανέλαβε την κατηγορηματική αντίθεση της Ελλάδας σε μείωση του προϋπολογισμού της.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, έχει δημιουργηθεί «ισχυρός πόλος» ενάντια στη μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ μετά το 2020 και υπενθύμισε ότι τη θέση της Ελλάδας ενστερνίζονται και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδίας, η Φινλανδία και η Γαλλία, ενώ όπως τόνισε «και η Γερμανία κινείται προς την κατεύθυνση στήριξης και της δικής μας θέσης, έχοντας μάλιστα υπογράψει σχετικό Memorandum με την Γαλλία».

Πάντως, με τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λόγω τoυ Brexit της Βρετανίας, αλλά και των αναγκών στήριξης για το προσφυγικό και την ασφάλεια, ο κ. Κασίμης τόνισε ότι ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ για μετά το 2020, αφορά σε μείωση προϋπολογισμού κατά 5% και κατά 15% ο δεύτερος. Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα θα λάβει 18,263 δισ. ευρώ, 14,255 δισ. ευρώ για άμεσες ενισχύσεις, 440 εκατ. ευρώ για αγορές και το υπόλοιπο ποσό θα αφορά την αγροτική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, το τι μέλλει γενέσθαι με τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για την περίοδο μετά το 2020, αναμένεται να ξεκαθαρίσει στη Σύνοδο Κορυφής πριν τις Ευρωεκλογές, όπως εκτίμησε ο κ. Κασίμης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε ότι στην Ελλάδα εισρέουν κοινοτικοί πόροι ύψους 10 δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο Horizon.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.