Quantcast
ΕΛΓΑ: Με laptop και tablet η εκτίμηση των ζημιών - Τι αλλάζει στην πληρωμή αποζημιώσεων στους αγρότες - enikonomia.gr
share

ΕΛΓΑ: Με laptop και tablet η εκτίμηση των ζημιών – Τι αλλάζει στην πληρωμή αποζημιώσεων στους αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Αλλάζει ο τρόπος καταβολής των αποζημιώσεων στους δικαιούχους αγρότες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΛΓΑ.  Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στο πλαίσιο της προγραμματικής Σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ του ΕΛΓΑ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» ο Οργανισμός « θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά», και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών». Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ γινόταν σε δύο δόσεις: η προκαταβολή του 65% δινόταν έως τον Ιούνιο και η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού μέχρι τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού, ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκπόνηση του Έργου: «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» ανέρχεται στο 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛΓΑ. του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Εντάχθηκε με απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 17η Επικαιροποίηση Εξειδίκευσης Εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα) τον Οκτώβριο του 2020. Προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας και διάθεση tablet και laptop στα Υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ για την διευκόλυνση του εκτιμητικού τους έργου.
Με τη χρήση εφαρμογής (mobile app), ο εκτιμητής του ΕΛΓΑ. θα προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο και με τη χρήση φορητής συσκευής (tablet) θα έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες. Με αυτόν το τρόπο μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ με ακρίβεια και δικαιοσύνη.
Ακολουθεί ένα μέρος της ομιλίας του κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης
“Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ και στη στήριξη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΕΛΓΑ. Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή της, συνέβαλε στην οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς αναβολές.
Το έπραξε από τον Αύγουστο 2020 και μετά για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», στην Κρήτη και τώρα στις Σέρρες, στη Ροδόπη και στον Έβρο. Η πολιτική στήριξης της Κυβέρνησης συνεχίζεται και για το έτος 2021. Φέτος θα καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις”.
Και συνέχισε λέγοντας θα ήθελα ” να γνωστοποιήσω στις αγρότισσες και τους αγρότες της πατρίδας μας ότι εντός του έτους 2021, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποζημιώσεις καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη”.
Kαι πρόσθεσε ότι “ο ΕΛΓΑ κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον. Μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ». Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, παρέχει τη η δυνατότητα, της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας – με ακρίβεια και δικαιοσύνη – εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Με την ανάπτυξη λογισμικού και τη διάθεση tablets και laptops στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, θα διευκολυνθεί και επιταχυνθεί το εκτιμητικό έργο και θα αποφεύγονται αστοχίες. Με τη συνεργασία του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας πολύ σύντομα θα έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και ευελπιστώ εντός του έτους να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.