Quantcast
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή - Οι εφαρμογές που αλλάζουν τα δεδομένα - enikonomia.gr
share

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ψηφιακή εποχή – Οι εφαρμογές που αλλάζουν τα δεδομένα

δημοσιεύτηκε:

Για εφαρμογές που αφορούν στην προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ και για την προσπάθεια που κατέβαλαν για αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών βραβεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες στελέχη της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τη βράβευση έκανε ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός. Ο κ. Λιβανός, στον χαιρετισμό του, εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το προσωπικό και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ θέτουν τις γνώσεις και τις ιδέες τους στη διάθεση της προσπάθειας που γίνονται από το υπουργείο για μετεξέλιξη της αγροτικής παραγωγής και για να κάνει πιο προσβάσιμες τις υπηρεσίες που παρέχει στο ευρύ κοινό. Υπογράμμισε παράλληλα ότι η επιστημονική γνώση χρησιμοποιείται πλέον για να ανταποκριθεί στις κοινωνικές απαιτήσεις για προστασία του περιβάλλοντος, για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, για παραγωγή ασφαλών και υγιεινών τροφίμων.
«Η «πράσινη» γεωργία μπορεί να γίνεται πλέον με ρομπότ, αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη. Τα σύγχρονα, αυτοματοποιημένα, συστήματα γεωργικής παραγωγής εξαρτώνται από τη συλλογή και διαχείριση πληροφοριών για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε:
«Έργα, όπως το «ραντεβού των πολιτών», το «i-agric», και ο «Οδηγός του Πολίτη», δίνουν άμεσα στον Έλληνα παραγωγό την πληροφόρηση που χρειάζεται και διευκολύνουν την καθημερινότητά του. Παράλληλα, έργα σαν το «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων», το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωπληροφοριακής Υποδομής» και ο «κόμβος Διαλειτουργικότητας» αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθιστώντας τη διοίκηση αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη» σημείωσε. Πρόσθεσε πως «δράσεις σαν το «Greek Farms», ενισχύουν την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Έργα, δηλαδή που συνολικά συνδράμουν στον εκσυγχρονισμό του ΥΠΑΑΤ και τη μετάβασή του στη νέα ψηφιακή εποχή επανασυστήνοντάς το στο ευρύ κοινό».

Οι εφαρμογές που βραβεύτηκαν
«Το ραντεβού των πολιτών» πήρε το πρωτότυπο βραβείο της αυτογνωσίας, καθώς η συγκεκριμένη ομάδα επεξεργάστηκε ένα σύστημα αξιολόγησης, το οποίο βασίζεται σε συλλογή συγκεκριμένων στοιχείων. Το σύστημα εξυπηρέτησης με ραντεβού διευκολύνει τις διαδικασίες συναλλαγής με το κοινό. Ο πολίτης επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο του ΥΠΑΑΤ (1540) ή με την Υπηρεσία την οποία επιθυμεί να επισκεφτεί, για να κλείσει ραντεβού. Ο εκπρόσωπος του τηλεφωνικού κέντρου 1540 ή της Υπηρεσίας δημιουργεί στην ψηφιακή εφαρμογή ραντεβού για λογαριασμό του πολίτη, για συγκεκριμένη μονάδα, ημερομηνία και ώρα. Η εφαρμογή εμφανίζει ένα πλήρες ημερολόγιο της εβδομάδας, στο οποίο παρουσιάζονται για κάθε ημέρα οι διαθέσιμες και οι δεσμευμένες ώρες της υπηρεσιακής μονάδας, ανά θέμα, με βάση τον προγραμματισμό που έχει διαμορφώσει με απλό τρόπο η ίδια η μονάδα.
Η εφαρμογή για κινητές συσκευές «i-agric» πήρε το βραβείο εξωστρέφειας, καθώς μπορεί να παρέχει υπηρεσίες μέσω κινητών συσκευών.
Η application του ΥΠΑΑΤ για κινητές συσκευές, η οποία θα είναι η πρώτη του Δημοσίου, θα παρέχει τις εξής υπηρεσίες:
– Υπηρεσίες ενημέρωσης. Βασικό περιεχόμενο από τον ιστότοπο του ΥΠΑΑΤ: Δελτία τύπου, Ανακοινώσεις, Προσκλήσεις κ.ά.
– Υπηρεσίες ειδοποιήσεων. Ο χρήστης της υπηρεσίας έχει την ευχέρεια να επιλέξει τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρεται να λαμβάνει ενημερώσεις – ειδοποιήσεις μεταξύ μιας μεγάλης θεματολογίας γύρω από τα αντικείμενα που αφορούν στο Υπουργείο ή και τους εποπτευομένους φορείς. Μπορεί επίσης να επιλέξει την Περιφερειακή Ενότητα για την οποία θέλει να λαμβάνει ενημερώσεις – ειδοποιήσεις ή και συνδυασμό θεμάτων και γεωγραφικής περιοχής. Με τον τρόπο αυτό κάθε πολίτης έχει εξατομικευμένες επιλογές και θα λαμβάνει περιεχόμενο μόνο για όσα θέματα τον ενδιαφέρουν.
– Υπηρεσίες Προσωποποιημένης ενημέρωσης – καρτέλας. Οι πολίτες μετά την αυθεντικοποίηση (μέσω TAXISnet της ΓΓΠΣΔΔ) έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες ενημέρωσης σχετικά με υποθέσεις τους, εφόσον έχουν αποτυπωθεί στα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου ή των εποπτευομένων φορέων.
Ενδεικτικά:
-Πρόσφατες πληρωμές ενισχύσεων ΟΠΕΚΕΠΕ
-Πρόσφατες πληρωμές αποζημιώσεων ΕΛΓΑ
-Οφειλές προς ΕΛΓΑ
– Υπηρεσίες προσωποποιημένης εξυπηρέτησης – συμβουλευτικής. Οι πολίτες μετά την αυθεντικοποίηση έχουν πρόσβαση σε προσωποποιημένες υπηρεσίες εξυπηρέτησης και συμβουλευτικής. Έχουν την ευχέρεια να υποβάλλουν από την εφαρμογή του κινητού αιτήματα εξυπηρέτησης για μεγάλο αριθμό διοικητικών διαδικασιών ή και θεμάτων του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων του. Τα αιτήματα των πολιτών μπορούν να συνοδεύονται από φωτογραφίες και γεωγραφική απεικόνιση της περιοχής ή του γεωγραφικού στίγματος για το οποίο υποβάλλουν αιτήματα. Τα αιτήματα εξυπηρέτησης παραλαμβάνονται από τις πύλες εισόδου αιτημάτων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων ανάλογα με το θέμα εξυπηρέτησης.
Η εφαρμογή βρίσκεται ήδη στα καταστήματα εφαρμογών (σ.σ app stores) και αυτή τη στιγμή οργανώνεται η καμπάνια ενημέρωσης των αγροτών για την ύπαρξή της.
Έργα, όπως η τηλεργασία το «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων», το «Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωπληροφοριακής Υποδομής» και ο «κόμβος διαλειτουργικότητας» αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθιστώντας τη διοίκηση αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη. Το βραβείο αποτελεσματικότητας δόθηκε στην ομάδα τηλεργασίας, γιατί η επιτυχής ολοκλήρωση αυτού το έργου εκφράζει το μήνυμα «είμαστε εδώ ακόμα και από απόσταση» . Ήταν διαθέσιμη 24 ώρες το 24ώρο και έδωσε τη δυνατότητα να είναι όλοι παρόντες , εκεί που η υπηρεσία τους χρειάζεται στην δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Είναι ένα Έργο μέσω του οποίου παρέχονται δυνατότητες ψηφιακής υποστήριξης της εργασίας από απόσταση.
Σε ποσοστό άνω του 60%, των υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ έχει παρασχεθεί η δυνατότητα ενός, τουλάχιστον, είδους ψηφιακής υποστήριξης της τηλεργασίας. Το ποσοστό αυτό κρίνεται πολύ ικανοποιητικό και ανταποκρίνεται στις ανάγκες που μας έχουν γνωστοποιήσει οι Υπηρεσίες.

Οι συνήθεις μορφές υποστήριξης της τηλεργασίας είναι:
– η παροχή απομακρυσμένης πρόσβασης στον Η/Υ του γραφείου (455 περιπτώσεις)
– η αυτόματη προώθηση του υπηρεσιακού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς προσωπικούς λογαριασμούς (448 περιπτώσεις)
– η διοργάνωση τηλεδιασκέψεων.
Όλες οι σχετικές ρυθμίσεις έγιναν από ομάδα τεχνικών υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, η οποία επίσης παρακολουθεί τη λειτουργία και τη χρήση των συστημάτων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη λειτουργία τους.
Το βραβείο αποδοτικότητας δόθηκε στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ για τις εξαγωγές ζώντων ζώων, ζωικών προϊόντων και υποπροϊόντων ζωικής προέλευσης. Σκοπός του έργου είναι η διευκόλυνση των εξαγωγών, μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών και της μείωσης του χρόνου και του κόστους.
Στόχοι του έργου είναι:
– Η απλοποίηση επιλεγμένων προ-τελωνειακών διαδικασιών και εγγράφων
– Η ανταλλαγή ηλεκτρονικών δεδομένων μεταξύ του Υπουργείου και άλλων δημόσιων υπηρεσιών (π.χ. Π.Σ. Τελωνείων ICISnet, Π.Σ. Συνοριακών σταθμών Κτηνιατρικού Ελέγχου) ώστε να γίνονται έλεγχοι και διασταυρώσεις γρήγορα και με ασφάλεια
– Η υποβοήθηση των ελεγκτικών αρχών με εκτέλεση εστιασμένων ελέγχων τροφοδοτώντας με στοιχεία το λογισμικό ανάλυσης κινδύνων.

Ωφελούμενοι είναι:
– Εταιρείες, παραγωγοί ή έμποροι που θέλουν να εξάγουν τα προϊόντα τους σε τρίτες χώρες: Ολοκλήρωση της αίτησης σε 5’ και άμεση αποστολή της στην αρμόδια τοπική υπηρεσία.
– Υπάλληλοι των ΔΑΟΚ που διενεργούν τους ελέγχους και εγκρίνουν τα αιτήματα των προηγούμενων.
– Παραλαβή της αίτησης σε άμεσο χρόνο από την στιγμή που υποβλήθηκε από τον εξαγωγέα.
– Έκδοση κτηνιατρικού πιστοποιητικού σε 5’.
– Η τοπική και η κεντρική υπηρεσία, καθώς και η πολιτική ηγεσία, που θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα και θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να ελέγχουν και να ενημερώνονται με στατιστικά στοιχεία για τις αποστολές των φορτίων σε τρίτες χώρες ανά είδος, χώρα αποστολής, αγαθό κλπ.
Από την ψηφιακή πλατφόρμα εκδίδονται ήδη 120 πιστοποιητικά και θα πρέπει να αναπτυχθεί η ίδια δυνατότητα για άλλα 150.
Κλείνοντας τον χαιρετισμός του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνεχάρη προσωπικά τα στελέχη που πρώτευσαν στον διαγωνισμό για τα έργα πληροφορικής, αλλά και τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξαιρετική τους ιδέα, η οποία σημειωτέον, υλοποιείται για πρώτη φορά φέτος. Τους διαβεβαίωσε, δε, ότι τόσο ο ίδιος όσο και συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα είναι συμπαραστάτες και αρωγοί τους.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.