Quantcast
Λιβανός: Η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο - enikonomia.gr
share

Λιβανός: Η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο

δημοσιεύτηκε:

Για το θέμα των αποζημιώσεων αγροτών μίλησε μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός στον ΑΝΤ1. Όπως δήλωσε σχετικά με τους ελέγχους που γίνονται για τις αποζημιώσεις των αγροτών ” Ασκούμε πολύ περισσότερους ελέγχους .Για αυτό και ενισχύουμε την Ομάδα κρούσης του ΕΛΓΑ , προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε και με άλλους ελεγκτές ούτως ώστε να πηγαίνουμε χωράφι το χωράφι για να βλέπουμε ποιοι πραγματική έχουν την ανάγκη και ποιοι πραγματικά πρέπει να πάρουν την στήριξη ” . Ωστόσο την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι “καμία οικογένεια που επλήγη πραγματικά και αυτό θα αποδειχτεί από τους ελεγκτές του ΕΛΓΑ δεν θα μείνει απροστάτευτη ” . Και εξήγησε ότι οι έλεγχοι αυτοί γίνονται επειδή” μπαίνουν κάποιοι πονηροί , παρεισφρέουνε , μειώνουν το ποσό αυτοί που πραγματικά έχουν πληγεί “.
Eν συνεχεία αναφέρθηκε στη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στην Βουλή για τους αγρότες .Όπως είπε , η τροπολογία που περάσαμε χθες αφορά στις καταστροφές του παγετού που είναι έκτακτες συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, φέτος την άνοιξη. Αυτό αφορά κυρίως τους αγρότες που διαμένουν στην Μακεδονία , στην Κεντρική Ελλάδα αλλά αυτό αφορά και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου .
Και μεταξύ άλλων υπενθύμισε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα δοθεί το 40% της προκαταβολής σε όλους του αγρότες που έχουν πληγεί έως σήμερα. “Αυτό λοιπόν περάσαμε χθες στις ρυθμίσεις” πρόσθεσε.
Για τις αυξήσεις στις τιμές των φρούτων
Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των τιμών των φρούτων. Όπως είπε προσπαθούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα και να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες όπως για παράδειγμα στα ροδάκινα: ” Μέσα από συνεταιρισμούς, ανασυστήνουμε τους συνεταιρισμούς οι οποίοι για όποιους λόγους του παρελθόντος εκπέσανε . Εμείς τους ξανά στήνουμε στα πόδια τους, υγιείς για να μπορέσουνε οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες και τους εμπόρους . Να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και άρα αυτό το μεγάλο gap που υπάρχει να μειωθεί και οι τιμές να είναι πιο προσιτές στους καταναλωτές , σε όλους τους πολίτες “, ανέφερε .

Το πρόγραμμα “ελληνική διατροφή”
Τέλος μίλησε και για το πρόγραμμα “ελληνική διατροφή”. ” Αυτό είναι το μεγάλο project που θα ανακοινώσουμε μαζί με τον Πρωθυπουργό. Το έχει αγκαλιάσει, το πιστεύει πολύ αυτό της ελληνικής διατροφής. Αυτό είναι ένα πρόγραμμα ομπρέλα, το οποίο θέλουμε ουσιαστικά να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά με την Ελληνική Επανάσταση. Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία, γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία, τη γαστρονομία με τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό το πρόγραμμα θα έρθει σαν ομπρέλα σε όλες τις άλλες δράσεις μας για να μπορέσει να αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας. Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά τoν COVID. Και ακριβώς επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, με τον τουρισμό, με τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών- ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, soft diplomacy – το οποίο θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που είναι η ΚΑΠ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαμούθ για την νερό. Γιατί χωρίς νερό δεν γίνεται”, σημείωσε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.