Quantcast
ΕΛΓΑ: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές για παγετό - enikonomia.gr
share

ΕΛΓΑ: Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές για παγετό

δημοσιεύτηκε:

Την ψηφιοποίηση του εκτιμητικού του έργου, εξέλιξη που θα σημάνει συμπίεση του χρόνου μεταξύ των εκτιμήσεων των ζημιών και των αποζημιώσεων των παραγωγών από έξι έως και εννέα μήνες, προχωρεί με γοργό ρυθμό ο ΕΛΓΑ, όπως ανακοίνωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού του έργου, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται εντός της επόμενης βδομάδας από την Κοινωνία της Πληροφορίας, με την οποία ο ΕΛΓΑ έχει προγραμματική σύμβαση. Σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «ευελπιστούμε ότι μέσα στο Φθινόπωρο θα έχουμε τον ανάδοχο».

Ερωτηθείς για την ολοκλήρωση του έργου, ο ίδιος εκτίμησε ότι «την Άνοιξη του 2022 θα έχουμε τις πρώτες πιλοτικές δοκιμές».

Με την ψηφιοποίηση του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον κ. Λυκουρέντζο, «θα επιτύχουμε οι εκτιμήσεις να γίνονται με ακρίβεια μέσω φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τη συμμετοχή γεωπόνων εκτιμητών και με την προσθήκη εποπτικού υλικού, και έτσι θα αποφεύγονται αδικίες, λάθη και τα παράπονα των παραγωγών», τόνισε.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ μέσω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που ήδη είναι εμφανείς, ο κ. Λυκουρέντζος παραδεχόμενος ότι «όντως χρειάζονται αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ», τόνισε ότι «αυτές δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν οι πόροι, από τους οποίους θα πληρώνονται οι ζημίες από τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα και τις νέες ασθένειες». Ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να συζητήσουμε υπεύθυνα και σοβαρά για αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους».

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα για το εάν έχει ξεκινήσει διαδικασία αναζήτησης των προαναφερόμενων πόρων, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία χειρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός».

Υπενθυμίζοντας ότι σήμερα απαγορεύεται η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών οργανισμών από τις κυβερνήσεις, ο κ. Λυκουρέντζος σημείωσε ότι «αυτή η απαγορευτική διάταξη δεν θα μας επέτρεπε να αποζημιώσουμε τώρα τις ζημιές από τον παγετό και από τις πυρκαγιές. Με νόμιμο τρόπο βρήκαμε τη χρηματοδότηση και έτσι χρηματοδοτήθηκε με το εξτρά ποσό των 300 εκατ. ευρώ ο ΕΛΓΑ».

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου οι προκαταβολές για παγετό

«Μέχρι 31/10 πληρώνονται όλες οι προκαταβολές στους δικαιούχους για τον παγετό και θα πληρώσουμε τις αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο για πυρκαγιές (5 εκατ. ευρώ), ενώ περί τα μέσα Νοεμβρίου θα υπάρξει μια πρώτη προκαταβολή για τις απώλειες φυτικού κεφαλαίου πάλι για τις πυρκαγιές», ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.