Quantcast
Μπόλαρης: Τεράστια σημασία για την οικονομία οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων - enikonomia.gr
share

Μπόλαρης: Τεράστια σημασία για την οικονομία οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων

δημοσιεύτηκε:

«Μόνο με την παραγωγή την ποιότητα και την πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων θα βγει η χώρα από την κρίση», υπογράμμισε από την Αργολίδα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος επισκέφθηκε συσκευαστήρια αγροτικών προϊόντων, μονάδες εξαγωγής και χυμοποίησης εσπεριδοειδών, καθώς και πρότυπη μονάδα προβατοτροφίας στο νομό, ενώ συναντήθηκε και με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο.

Ο υπουργός συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Γκιόλα, αρχικά συναντήθηκε με τις Ομάδες Παραγωγών της Αργολίδας και συζήτησαν τα προβλήματα στις εξαγωγές που έχουν προκληθεί, λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Ρωσία, αλλά και το θέμα με το εργόσημο και την γραφειοκρατία που το περιβάλει.

Ο υπουργός επεσήμανε την τεράστια σημασία που έχουν για την εθνική οικονομία οι εξαγωγές των προϊόντων και υπογράμμισε τις προσπάθειες που κάνει το υπουργείο, για να τονώσει την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων και τον εξαγωγικό κλάδο ευρύτερα κερδίζοντας νέες αγορές, αλλά και επιλύοντας σημαντικά προβλήματα που ενσκήπτουν.

Ακολούθως, επισκέφθηκε το συνεταιριστικό εργοστάσιο ‘’Εσπερίδες” όπου ξεναγήθηκε κι ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αργολίδας για το εργοστάσιο, τις εξαγωγές και την χυμοποίηση των εσπεριδοειδών, ενώ αμέσως μετά επισκεπτόμενος την κτηνοτροφική μονάδα προβατοτροφίας του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Τάκη Πεβερέτου, συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας και όχι μόνο.

Ο κ. Μπόλαρης συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας με τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του σημαντικού για την Αργολίδα έργου μεταφοράς νερού από τον Ανάβαλο.

Ο κ. Χειβιδόπουλος είπε, ότι ολοκληρώνεται ένα έργο 8 εκ. ευρώ που αφορά τα δίκτυα στον αργολικό κάμπο και ζήτησε την συνδρομή του υπουργείου για τις μελέτες που έχουν κατατεθεί κι αφορούν την συνέχιση του έργου για την μεταφορά του νερού στο ανατολικό τμήμα του νομού.

Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης, ζήτησε την μεταφορά των γεωτεχνικών από τους Δήμους στις Περιφέρειες, προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες και κατ’ επέκταση οι παραγωγοί, εκφράζοντας την άποψη ότι «εκεί κάθονται», ενώ παράλληλα ζήτησε να αναπτυχθεί το Ινστιτούτο Εσπεριδοειδών, ώστε να ανταποκριθούν και να αντιμετωπιστούν τα παθογόνα που αναπτύσσουν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Ο υπουργός ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη ότι τα ζητήματα είναι γνωστά και τα εξετάζει το υπουργείο, ενώ ζήτησε από τον κ. Χειβιδόπουλο να συναντηθούν στο υπουργείο μαζί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Δήμο, προκειμένου να συζητήσουν για την αξιοποίηση των παλαιών αποθηκών καπνού, για την στέγαση της σχολής Καλών Τεχνών που εδρεύει στο Ναύπλιο.

Ο υπουργός στη συνέχεια παρακολούθησε την παραγωγική διαδικασία επισκεπτόμενος τα συσκευαστήρια ‘’Extra Fruit” και ‘’Πήγασος”.

Σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι, «η Ελλάδα θα βγει από την δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται, εάν κι εφόσον στηρίζουμε καθημερινά με πολιτικές παρεμβάσεις διευκολύνουμε την παραγωγή και τους παραγωγούς. Εάν στηρίζουμε τους παραγωγούς που επιμένουν στην ποιότητα του προϊόντος.

Αν στηρίζουμε τους παραγωγούς που πιστεύουν στην πιστοποίηση της ποιότητας του προϊόντος. Αν στηρίζουμε τους παραγωγούς που έχουν εξωστρέφεια, έχουν ανοιχτή την καρδιά τους, την ψυχή τους και στρατηγική τους για εξαγωγές δίνοντας στον κόσμο, στις διεθνής αγορές, την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων».

Πρόσθεσε ότι η Αργολίδα και οι συνεταιριστικές μονάδες που υπάρχουν στην περιοχή, πρωτοπορούν στην ποιότητα και τις εξαγωγές και δήλωσε πως το υπουργείο βρίσκεται κοντά τους και στέκεται αρωγός στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Αναφορικά με το εργόσημο και τους αλλοδαπούς εργάτες υπογράμμισε, ότι, «πρέπει να σπάσουμε τα ταμπού με τα οποία αντιμετωπίζουμε το ξένο εργατικό δυναμικό. Είναι ένα μείζον ζήτημα το οποίο πρέπει η κυβέρνηση να λύσει, γιατί ο πρωτογενής τομέας στη χώρα χρησιμοποιεί ξένο εργατικό δυναμικό.

Αυτό το εργατικό δυναμικό πρέπει να πάψουμε να το αντιμετωπίζουμε φοβικά, να δούμε το πρόβλημα κατάματα, να περάσουμε σε διαχείριση αυτού του δυναμικού ασφαλίζοντάς το, για να μπορούν οι επιχειρήσεις, οι εργοδότες και οι αγρότες οι οποίοι κάνουν την καλλιέργεια και τη συλλογή να χρησιμοποιήσουν αυτά τα παραστατικά στην Εφορία και της ασφάλισης και της πληρωμής των εργαζομένων. Να λύσουμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με τον ΟΓΑ, να λειτουργήσουμε τιμώντας και τον εργαζόμενο που συμβάλει στην παραγωγική διαδικασία της χώρας».

Για το θέμα της απόσυρσης των πορτοκαλιών και της διανομής μέσα από κοινωνικούς φορείς σε πολίτες, των μεγάλων ποσοτήτων που μένουν αδιάθετα λόγω του Ευρωπαϊκού εμπάργκο στη Ρωσία, ανέφερε ότι στο υπουργείο εργάζονται ώστε να φτάσουν τα χρήματα που δίνει η Ε.Ε. στους παραγωγούς όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των ανακτήσεων, είπε ότι είναι ένα θέμα που το διαχειρίζεται το υπουργείο και θα γίνουν ανακοινώσεις. Επιπλέον πρόσθεσε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ‘’ανέβασε” χθες τα δικαιώματα και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι καταβολές των επιδοτήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.