Quantcast
Η Ευρώπη στοχεύει στην ανάπτυξη υπερ-υπολογιστών υψηλών επιδόσεων - enikonomia.gr
share

Η Ευρώπη στοχεύει στην ανάπτυξη υπερ-υπολογιστών υψηλών επιδόσεων

δημοσιεύτηκε:

Επτά ευρωπαϊκές χώρες εξέδωσαν ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα στην οποία αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει μια κοινή πρωτοβουλία για την απόκτηση και ανάπτυξη υπολογιστών υψηλών επιδόσεων, παγκόσμιας κλάσης, ένα εγχείρημα το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι είναι συγκρίσιμο με το μέγεθος του προγράμματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης υπολογιστικής υποδομής υψηλών επιδόσεων ξεκίνησε στη Ρώμη, στις 23 Μαρτίου από τους υπουργούς της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Euractive, η συμφωνία EuroHPC υπεγράφη στην ιταλική πρωτεύουσα δυο ημέρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με αφορμή την 60η Επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, περισσότερες χώρες είναι ευπρόσδεκτες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια «ανά πάσα στιγμή», εάν το επιθυμούν.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάπτυξη των λεγόμενων «exascale computers», οι οποίοι θα είναι σε θέση να κάνουν περίπου 1 δισεκατομμύριο υπολογισμούς το δευτερόλεπτο, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης κινούνται πλέον προς το επόμενο επίπεδο – μηχανήματα 100 φορές ταχύτερα από αυτά που υπάρχουν ήδη στην Ευρώπη», δήλωσε ο ‘Αντρους ‘Ανσιπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι η προσπάθεια αυτή αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον».

Ωστόσο, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες τη δυνατότητα να αναπτύξουν από μόνες τους τέτοιου είδους υποδομές, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη έχει ανάγκη από μια ολοκληρωμένη ικανότητα παγκόσμιας κλάσης στους υπερ-υπολογιστες ώστε να βρεθεί μπροστά στην παγκόσμια κούρσα».

Τα υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης (High-Performance Computing) απαρτίζονται από χιλιάδες επεξεργαστές οι οποίοι δουλεύουν παράλληλα, αναλύοντας δισεκατομμύρια κομμάτια δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Οι βιομηχανικές εφαρμογές των HPC είναι πολλές, τόσο στον τομέα της υγείας όσο και της αεροδιαστημικής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Eutactive, στόχος του EuroHPC είναι να έχουν αναπτυχθεί δύο πλήρεις exascale υπολογιστές έως το 2023. Μόλις ολοκληρωθούν, οι υπερ-υπολογιστές θα είναι διαθέσιμοι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και σε δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους, ανέφεραν οι υπουργοί σε κοινή δήλωσή τους.

Πηγή: Eutactive – ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.