Quantcast
Κοτζιάς: Το να ζητείται πρόσθετο πρόγραμμα λιτότητας συνιστά παραβίαση της συμφωνίας - enikonomia.gr
share

Κοτζιάς: Το να ζητείται πρόσθετο πρόγραμμα λιτότητας συνιστά παραβίαση της συμφωνίας

δημοσιεύτηκε:

«Όλα όσα συμφωνήσαμε το περασμένο καλοκαίρι με τους εταίρους της ΕΕ τα θεσμοθετήσαμε με νόμους, τα υλοποιούμε στην πράξη και το να ζητείται ξαφνικά από την Ελλάδα ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα λιτότητας συνιστά, κατά κάποιο τρόπο, παραβίαση της συμφωνίας» τονίζει, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ», ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη Βιένη.


Όπως επισημαίνει ο Έλληνας υπουργός, ο οποίος σήμερα έχει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του, Σεμπάστιαν Κουρτς και το απόγευμα θα γίνει δεκτός από τον αυστριακό ομοσπονδιακό Πρόεδρο, Χάιντς Φίσερ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ξαφνικά ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, επειδή το ίδιο ανησυχεί πως η Ελλάδα δεν θα πετύχει τους στόχους της το 2018. Όμως, το ΔΝΤ έκανε λάθη στο παρελθόν με τα στατιστικά δεδομένα και τους πολλαπλασιαστές και ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη, ωστόσο, συνεχίζει τον ίδιο δρόμο, προσθέτει ο κ. Κοτζιάς.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ σταθερή, δεν πρόκειται να υπάρξουν εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δηλαδή τις ευρωεκλογές, δύο βουλευτικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα και κανείς αναρωτιέται γιατί θα πρέπει να υπάρξουν παραπάνω από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις για να καταλάβει ότι αυτή η κυβέρνηση εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του Βιένη, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει πως στο πλαίσιό της θα συζητηθούν το μέλλον της Ευρώπης και οι διμερείς ελληνοαυστριακές σχέσεις, που είναι από τις καλύτερες στην ευρωπαϊκή ιστορία. «Η Βιένη υπήρξε το κέντρο του απελευθερωτικού μας κινήματος κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ πολλά από τα βιβλία μας εκείνης της εποχής, τα οποία εκδόθηκαν στα ελληνικά, τυπώθηκαν στη Βιένη», αναφέρει χαρακτηριστικά και εκφράζει την ελπίδα:

«Και στο μέλλον θα συνεχίσουμε τόσο καλά μεταξύ μας και θα ξεπεράσουμε τις εντάσεις των τελευταίων μηνών».

Σχετικά με την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, ο κ. Κοτζιάς, παρατηρώντας πως αυτήν τη στιγμή βελτιώνονται οι υποδομές, τονίζει πως πρέπει ορισμένες ΜΚΟ να καταλάβουν, επιτέλους, ότι οι πρόσφυγες πρέπει να μεταβούν σε ασφαλέστερα καταλύματα και πως δεν πρέπει να δίνονται σε αυτούς τους ανθρώπους ψεύτικες ελπίδες, συμβουλεύοντάς τους να μη μετακινηθούν από την Ειδομένη, επειδή με κάποιο τρόπο θα ανοίξουν και πάλι τα σύνορα.


Ως προς την κατανομή των προσφύγων σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ, υπογραμμίζει ότι μία σειρά συμφωνιών δεν εφαρμόζονται, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο δεν λειτουργεί ή λειτουργεί πολύ περιορισμένα.

Τέλος, για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς αναφέρει πως το δεύτερο μέρος της (η επαναπροώθηση προσφύγων) απαιτεί από την ελληνική και την τουρκική πλευρά περισσότερες δυνατότητες και ο ίδιος ελπίζει ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της και ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης στην Άγκυρα θα συνεχίσει αυτήν την πολιτική.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.