Quantcast
Ο επταπλασιασμός της φορολογίας περικόπτει τις επενδύσεις στις ΑΕΕΑΠ - enikonomia.gr
share

Ο επταπλασιασμός της φορολογίας περικόπτει τις επενδύσεις στις ΑΕΕΑΠ

δημοσιεύτηκε:

Με διάθεση περικοπής των επενδυτικών τους προγραμμάτων και λιγότερο ελκυστικές στους ξένους επενδυτές βρίσκει τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) η επόμενη μέρα από τον επταπλασιασμό της φορολογίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι εταιρείες του κλάδου φορολογούνται με συντελεστή 0,75% από 0,105% για το σύνολο του ενεργητικού τους, δηλαδή τόσο για τα ακίνητά τους (κενά και μη), όσο και για τα διαθέσιμά τους. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση της φορολογίας καθιστά τις εταιρείες του κλάδου λιγότερο ανταγωνιστικές σε σχέση με αντίστοιχες εταιρείες στην Ευρώπη, όπως στην Τουρκία και στην Ισπανία.

Εχοντας επενδύσει κεφάλαια της τάξεως των 1 δισ. ευρώ από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, οι ΑΕΕΑΠ είχαν αναδειχθεί σε ένα από τα λιγοστά τμήματα της αγοράς ακινήτων που λειτουργούσε με «ευρωπαϊκούς» όρους και κατόρθωνε να συγκεντρώνει υψηλές προοπτικές ανάπτυξης.

Αυτός, άλλωστε, ήταν σύμφωνα με την Καθημερινή, και ο λόγος που οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου απέκτησαν στρατηγικούς εταίρους διεθνούς βεληνεκούς, όπως η Invel στην περίπτωση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ και η Fairfax στην περίπτωση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή ανατρέπει και το επενδυτικό πλάνο των εταιρειών. Για παράδειγμα, η Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ δρομολογούσε αυτήν την περίοδο την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της διοίκησης ήταν να αντληθούν σαφώς περισσότερα κεφάλαια, πιθανώς και πάνω από τα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον, ακόμα και η ίδια η αύξηση τίθεται εν αμφιβόλω.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, Αριστοτέλη Καρυτινό, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις με τους συμβούλους και τους ξένους στρατηγικούς επενδυτές της εταιρείας, ώστε να διαπιστωθούν οι προθέσεις τους και το πώς έχουν αντιληφθεί τον νέο φόρο. «Είναι πολύ πιθανό να βρούμε διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά πλέον πολύ ακριβότερα απ’ ό,τι μέχρι πρότινος», τονίζει ο κ. Καρυτινός, καθώς ο νέος φόρος καθιστά την εταιρεία λιγότερο ελκυστική ως επένδυση.

Παράλληλα, η αύξηση της φορολογίας δημιουργεί σημαντικά προσκόμματα στην καθημερινή λειτουργία των εταιρειών, καθώς πλέον καθίσταται ασύμφορη η διακράτηση διαθέσιμων κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επειδή αυτά θα φορολογηθούν από την πρώτη μέρα και μάλιστα με συντελεστή υψηλότερο από την προσφερόμενη απόδοση. Οπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, «ουσιαστικά μάς κάνει τη ζωή δυσκολότερη, καθώς θα μπορούσαμε να αντλήσουμε πολλαπλάσια κεφάλαια και να τα έχουμε διαθέσιμα για νέες επενδύσεις. Με το νέο καθεστώς, κάτι τέτοιο είναι ασύμφορο, με αποτέλεσμα να πρέπει να επενδύουμε άμεσα τα διαθέσιμα κεφάλαιά μας, κι αυτό δεν μας κάνει ευέλικτους όσον αφορά στον σχεδιασμό των μελλοντικών μας επενδύσεων».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.