Quantcast
Σπίρτζης: Οι μετρήσεις εκπομπών CO2 θα πρέπει να γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης - enikonomia.gr
share

Σπίρτζης: Οι μετρήσεις εκπομπών CO2 θα πρέπει να γίνονται σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης

δημοσιεύτηκε:

Το ζήτημα των εκπομπών οξειδίων του αζώτου από πετρελαιοκίνητα οχήματα, με αφορμή το σκάνδαλο Volkswagen, βρέθηκε στο επίκεντρο του Συμβουλίου των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης. Στην παρέμβασή του ο Έλληνας υπουργός τοποθετήθηκε κατά της γερμανικής πρότασης τροποποίησης του ισχύοντος κανονισμού στην κατεύθυνση της «διεύρυνσης» των περιπτώσεων χρήσης των συστημάτων αναστολής για τη μέτρηση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου, τονίζοντας ότι είναι θέμα δημοκρατικής λογοδοσίας το Συμβούλιο Υπουργών να μην κάνει «εκπτώσεις» στις θέσεις του όταν τα υπό εξέταση θέματα αφορούν μεγάλες κατασκευαστικές βιομηχανίες. Θα πρέπει να δίνονται τους καταναλωτές τα πραγματικά δεδομένα των κατασκευαστών με μετρήσεις σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης και προς την κατεύθυνση αυτή και μόνο να αποφασίζει το Συμβούλιο, μεταφέροντας το σωστό μήνυμα στους Ευρωπαίους πολίτες, κατέληξε ο Έλληνας υπουργός.

Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου συζητήθηκε το «πακέτο» διμερών αεροπορικών συμφωνιών Ευρωπαϊκής Ένωσης-τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία. Στο εν λόγω θέμα, ο Έλληνας υπουργός τοποθετήθηκε υπέρ της εντολής που χορήγησε το Συμβούλιο Υπουργών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαπραγματευθεί με τρίτες χώρες και την Τουρκία, στηρίζοντας στην πράξη τη Νέα Στρατηγική Αερομεταφορών που προσβλέπει να συμβάλλει στη βελτίωση της συνδεσιμότητας σε περιβάλλον επιχειρηματικής δικαιοσύνης και διαφάνειας προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Σπίρτζης ευχαρίστησε την ολλανδική προεδρία και την Επιτροπή εφόσον στα κείμενα των αποφάσεων λήφθηκαν υπόψη οι θέσεις της Ελλάδας για αναφορά σε επίλυση προβλημάτων αεροπορικής ασφάλειας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βάσει των Προτύπων και Συνιστώμενων Πρακτικών του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και του κοινοτικού κεκτημένου.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι η πρακτική της Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας δεν αποτελεί πρόβλημα της Ελλάδας ή της Κύπρου αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και τόνισε ότι στηρίζει μεν την εντολή διαπραγμάτευσης με την Τουρκία ως ένδειξη καλής θέλησης, αλλά διευκρίνισε ότι εφόσον η Επιτροπή αρχίζει διαπραγματεύσεις, η Τουρκία οφείλει να απέχει από πρακτικές παρενόχλησης εμπορικών αεροσκαφών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.