Quantcast
Eurogroup: Εκτός ατζέντας η Ελλάδα, εντός η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Εκτός ατζέντας η Ελλάδα, εντός η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Eκτός ατζέντας του αυριανού Εurogroup βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα, αντιθέτως όμως το ζήτημα της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων από τους ισολογισμούς των κοινοτικών τραπεζών θα αποτελέσει το κυρίαρχο ζήτημα για τους υπουργούς Οικονομικών.

Η δόση «σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές», που επικαλέστηκε κοινοτικός αξιωματούχος, θα αποδοθεί στην Ελλάδα κανονικά, διά μέσου του διοικητικού συμβουλίου του ESM που θα συνεδριάσει νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης.

«Είναι το πρώτο Eurogroup στη ζωή μου που η Ελλάδα δεν είναι στην ατζέντα και αυτό είναι κάτι καλό, είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα». Με αυτή τη φράση ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος επιφορτισμένος να ενημερώσει τον Τύπο για το αυριανό eurogroup περιέγραψε το περιεχόμενο των συζητήσεων των Ευρωπαίων Υπουργών στο Λουξεμβούργο. «Θα είναι ένα σύντομο eurogroup και η agenda θα είναι πολύ πιο δύσκολη στο ecofin.

Στο Λουξεμβούργο όμως θα βρεθεί και η Κρ. Λαγκάρντ για τη διαβούλευση επί των συστάσεων του άρθρου 4 του ΔΝΤ για την ευρωζώνη. «Στο βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο επίπεδο οι προβλέψεις των δύο οργανισμών συγκλίνουν και υπάρχει προσπάθεια σύγκλισης σε σχέση και με τις προβλέψεις της Κομισιόν», ανέφερε ο αξιωματούχος.


Επιπλέον το ΔΝΤ αναμένεται να αναφερθεί με μεγάλη σκληρότητα στις συνέπειες ενός brexit, αλλά για τις ανισορροπίες στην ευρωζώνη, ειδικά σε σχέση με τους ισολογισμούς των τραπεζών και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Η Κρ. Λαγκάρντ μπορεί να είναι το ίδιο απογοητευμένη με εμάς που δεν την είδαμε στο προηγούμενο eurogroup, αλλά φτάσαμε έτσι κι αλλιώς σε ένα καλό αποτέλεσμα, οι άνθρωποι που είχαν εξουσιοδοτηθεί και μέσω εκ του μακρόθεν συζητήσεων μετέφεραν τις απόψεις του Ταμείου, φτάσαμε σε ένα καλό αποτέλεσμα και δεν έχουμε τίποτα άλλο να συζητήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοτικός αξιωματούχος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η παρουσία Λαγκάρντ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Το ΔΝΤ θα ζητήσει παράλληλα επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων, όχι μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων αλλά και μέσω χρήσης των κυβερνητικών δημοσιονομικών περιθωρίων, όπου αυτά υπάρχουν.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι υπουργοί θα εξετάσουν μια σειρά από τρόπους και σενάρια για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, χωρίς όμως να αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Παρομοίως και στο θέμα των συνταξιοδοτικών συστημάτων, οι υπουργοί θα εξετάσουν τις αναλύσεις της Κομισιόν και χωρίς όμως να πουν στο κάθε κράτος μέλος τι πρέπει να κάνει.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν μεταξύ άλλων το θέμα του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά και τις συστάσεις για τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών που εξέδωσε η Κομισιόν (CSRs – country specific recomendations) και ειδικότερα στο θέμα της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.