Quantcast
Καμίνι ολόκληρη η χώρα-Έκτακτα μέτρα από τους Δήμους - enikonomia.gr
share

Καμίνι ολόκληρη η χώρα-Έκτακτα μέτρα από τους Δήμους

δημοσιεύτηκε:

Ανάσα δροσιάς στις κοντινότερες παραλίες φαίνεται πως θα αναζητήσουν όσοι έμειναν στον κλεινόν άστυ, καθώς το πρώτο κύμα καύσωνα θα είναι ιδιαίτερα αισθητό σήμερα.

Ηδη η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη έχει εξαγγείλει έκτακτα μέτρα για την προστασία των πολιτών από τον καύσωνα.
Οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, έως και 41 βαθμούς Κελσίου, θα εντοπίζονται στα κεντρικά,ανατολικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί ο υδράργυρος και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ τις θερμές ώρες της ημέρας στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Παράλληλα οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία στη Βόρεια Ελλάδα θα κυμανθεί από 16 έως 37 βαθμούς, στη Δυτική Ελλάδα από 22 έως 38, στην Κεντρική Ελλάδα από 18 έως 40 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 25 έως 40 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 έως 35 βαθμούς, ενώ στη Χίο, στη Λέσβο και στη Νότια Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Τονίζεται ωστόσο ότι σε τοπικό επίπεδο στο εσωτερικό της βόρειας χώρας οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν στους 39 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας στους 42 βαθμούς και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ και τοπικά στις Κυκλάδες και στα νότια πελάγη ισχυροί 6 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν, στα παράκτια τμήματα από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ και στα ανοικτά βορειοδυτικοί με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Ευβοϊκό μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 39 με 40 βαθμούς και πιθανόν σε πολύ τοπικό επίπεδο τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και πολλή ζέστη. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Υψηλά επίπεδα θερμοκρασιών θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο με τη θερμοκρασία να ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εκτακτα μέτρα από τους Δήμους – Οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Έκτακτα μέτρα για την άνοδο της θερμοκρασίας έλαβε ο Δήμος Αθηναίων και θα λειτουργήσουν οκτώ κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας, σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, ως σημεία δροσιάς για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.



Έως και τη Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016, οι παρακάτω οκτώ Λέσχες Φιλίας θα παραμένουν ανοιχτές από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα:

1. Λέσχη Φιλίας Αγίου Παύλου: Μαμούρη & Δύμης, τηλ. 2108223946

2. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου: Δράκου 26-28, τηλ. 2109232044, 2109200269

3. Λέσχη Φιλίας «Η Ανάληψη του Κυρίου» Νέου Κόσμου: Χελντράιχ 15, τηλ. 2109240403

4. Λέσχη Φιλίας Άνω Πετραλώνων: Αιξωνέων & Μυρμιδόνων, τηλ. 2103476398

5. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς: Αίμωνος 9, τηλ. 2105140877,

6. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου: Αχαρνών 372, τηλ. 2102012334

7. Λέσχη Φιλίας Αγίου Μελετίου: Ξεναγόρα 6, τηλ. 2108674900

8. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων: Πανόρμου & Βαθέος, τηλ. 210645989
Επίσης ο δήμος Αθηναίων έχει τοποθετήσει δοχεία νερού σε 42 σημεία της Αθήνας για τα αδέσποτα ζώα της πόλης.

Ο Δήμος Πειραιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, διαθέτει από σήμερα έως και την Κυριακή , την κλιματιζόμενη αίθουσα του χώρου του Ε1 ΚΑΠΗ (Καλλέργη 142, Αγία Σοφία), κατά τις ώρες 8:00 έως 22:00, καθώς και την κλιματιζόμενη αίθουσα στον 1ο όροφο του Πύργου Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 2-4) σε 24ωρη βάση, έως την Δευτέρα 20/6.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας.

Ειδικότερα, συνιστάται στους πολίτες:

Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία και να παραμένουν σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.

Να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

Να αποφεύγουν το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.

Να προτιμούν τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.

Να επιλέγουν ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Να φορούν μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Να φροντίζουν τη διατροφή ώστε να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Και να περιορισθούν τα λιπαρά.

Να πίνουν άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνουν πολύ, να προσθέσουν αλάτι στο φαγητό . Να αποφεύγουν τα οινοπνευματώδη ποτά.

Να κάνουν χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί να τοποθετούν υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.

Να μεριμνούν για τα μέλη της οικογένειάς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). να συμβουλευτούν το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα, αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Να αποφεύγουν τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.


Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.