Quantcast
ΓΕΝΟΠ: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ - enikonomia.gr
share

ΓΕΝΟΠ: Ασφαλιστικά μέτρα κατά του διαγωνισμού για τον ΑΔΜΗΕ

δημοσιεύτηκε:

Ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να παρεμποδιστεί ο διαγωνισμός για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για τον ΑΔΜΗΕ θα καταθέσει η ΓΕΝΟΠ, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Αδαμίδης ο οποίος τάχθηκε επίσης υπέρ της πώλησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και της ιδιωτικοποίησης του 100% του ΑΔΜΗΕ (με το σκεπτικό ότι οι επιλογές αυτές δεν μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη) έναντι των λύσεων που έχουν συμφωνηθεί και προωθούνται.

Ενόψει της συνεδρίασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, αύριο, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκκίνηση των διαδικασιών διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ η ΓΕΝΟΠ κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση και τη διοίκηση της επιχείρησης να μην προχωρήσουν στην κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μελέτη αποτίμησης της αξίας της εταιρίας.

Θέση της ΓΕΝΟΠ είναι υπέρ της διατήρησης του σημερινού μοντέλου (ξεχωριστή εταιρία μεταφοράς, 100% θυγατρικής της ΔΕΗ) το οποίο υπενθύμισε ότι θεσπίστηκε με μνημονιακό νόμο το 2011. Όμως ο κ. Αδαμίδης εκτίμησε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες που καλούνται να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό δεν έχουν λόγο να το κάνουν σε αυτή τη φάση καθώς αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια, θα ακολουθήσει 100% ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Εξέφρασε δε την ευχή να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο (της ιδιωτικοποίησης κατά 100%) θεωρώντας ότι στην πράξη δεν μπορεί να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ αντί για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μέσω των οποίων όπως υποστήριξε ο κ. Αδαμίδης η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε εισαγωγές ενέργειας προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο νόμος, καθώς η λιγνιτική παραγωγή φθίνει. Και για την πρόσφατη πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ να δημιουργηθεί και να πουληθεί ξεχωριστή εταιρία προμήθειας.

Η ΓΕΝΟΠ εξαπέλυσε επίθεση κατά της διοίκησης της επιχείρησης υποστηρίζοντας ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων και η ΔΕΗ σήμερα είναι ακυβέρνητο καράβι. Χαρακτήρισε ως ομολογία αποτυχίας την χθεσινή επιστολή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου κ. Μ. Παναγιωτάκη προς τους εργαζόμενους, καλώντας τον να μην συνδέσει το όνομά του με τον διαμελισμό της επιχείρησης.

Ο κ. Αδαμίδης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων , ανέφερε δε ότι ήδη καθυστερούν οι πληρωμές των εργολάβων που συνεργάζονται με την εταιρία και κατ επέκταση των εργαζομένων σε αυτούς. Προειδοποίησε δε ότι τυχόν κατάρρευση της ΔΕΗ θα συμπαρασύρει την αγορά ενέργειας και τη χώρα. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων.

Τέλος ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ανέφερε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την επιχείρηση αγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν, τα 3 δισ. Ευρώ, μέγεθος στο οποίο διευκρίνισε ότι περιλαμβάνονται και οι ρυθμισμένες οφειλές καθώς θεωρείται απίθανο να εξυπηρετούνται οι ρυθμίσεις.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.