Quantcast
ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης - enikonomia.gr
share

ΣτΕ: «Πράσινο φως» για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης

δημοσιεύτηκε:

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης είχε «κοπεί» από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, επανακατατέθηκε τον περασμένο μήνα και εισήχθη στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου με απόφαση του προέδρου του, Νικόλαου Σακελλαρίου.

Προέβλεπε «την έγκριση του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ με την υπ’ αριθμ. 28/2015 γνωμοδότησή τους είχαν κρίνει μη νόμιμες τις ρυθμίσεις του διατάγματος, όπως είναι η δημιουργία εκατό νέων μονοκατοικιών (καμπάνες), η κατασκευή κτισμάτων στο αδόμητο τμήμα της χερσονήσου του Μικρού Καβουρίου κ.ά., ενώ ανέφεραν ότι απαγορεύεται «η λήψη μέτρων που επιφέρουν την επιδείνωση των όρων διαβιώσεως και την υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού ή του προβλεπόμενου από την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία οικιστικού περιβάλλοντος».

Χρήσεις γης και όροι δόμησης

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε βελτιωμένο αφορά την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, την τροποποίηση του εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης της Βουλιαγμένης στην έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης και τον καθορισμό χρήσεων γης και όρων δόμησης, όπως και την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, επιτρέπεται η διατήρηση και η αναβάθμιση του υφισταμένου ελικοδρομίου, ενώ οι υπαίθριοι χώροι στάθμευσης υπογειοποιούνται και φυτεύονται.

Η επίμαχη έκταση έχει συνολική επιφάνεια 301.864,99 τετραγωνικών μέτρων και χωρίζεται σε ζώνες, στην κάθε μία εκ των οποίων καθορίζονται διαφορετικές χρήσεις.

Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και αυτοτελών πολυτελών κατοικιών (καμπάνες), τουριστικών εγκαταστάσεων, εστιατορίων, αναψυκτηρίων, σνακ-μπαρ, καταστημάτων εστίασης γενικότερα, εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, χώρων συνάθροισης. Ως προς τον ναό του Απόλλωνα Ζωστήρα που υπάρχει μέσα στην επίμαχη έκταση, προβλέπεται η κατασκευή ειδικής εισόδου επισκεπτών στον αρχαιολογικό αυτό χώρο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.