Quantcast
ΒΕΘ: 2,5 λουκέτα την ημέρα σε βιοτεχνίες - enikonomia.gr
share

ΒΕΘ: 2,5 λουκέτα την ημέρα σε βιοτεχνίες

δημοσιεύτηκε:

Η αρνητική οικονομική συγκυρία που δεν φαίνεται να μπορεί να ανασχεθεί, η ανάπτυξη που έχει χαθεί… στη διαδρομή, η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών, η υπερφορολόγηση, η έλλειψη σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οδηγούν σε νέο κύμα λουκέτων βιοτεχνικών επιχειρήσεων από την αρχή του έτους, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως προκύπτει από το μητρώο του ΒΕΘ, ότι από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Ιουνίου σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 459 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 188 επιχειρήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο εξεταζόμενο διάστημα 2,5 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματικό στίβο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Και όλα αυτά την ώρα που τα… επώνυμα λουκέτα μεγάλων επιχειρήσεων συνεχώς αυξάνονται, ενώ ο πτωχευτικός κώδικας αποτελεί μονόδρομο για εταιρείες κολοσσούς.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2016 οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 35%, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 17,5%.

Ωστόσο κάθε άλλο παρά αισιόδοξα μπορούν να χαρακτηριστούν τα ποσοστά αυτά, καθώς τα λουκέτα παρά τον περιορισμό τους, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, καταδεικνύουν και ότι η τάση για ‘διαφυγή’ από το επιχειρείν δεν έχει μειωθεί αλλά και ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων έχει συρρικνωθεί. Την ίδια ώρα λίγοι είναι οι… γενναίοι που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο με την πλειονότητα αυτών να επιλέγουν ατομικές επιχειρήσεις (125 επί συνόλου 188 εγγραφών), παρόλο που όπως προκύπτει από τα στοιχεία αποτελούν το συνήθη ύποπτο των διαγραφών. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 350 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 535.

459 διαγραφές σε ένα εξάμηνο

Ασύμφορες κρίθηκαν 314 επιχειρήσεις, ενώ τέσσερις επιχειρήσεις οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, με το σύνολο των διαγραφών να φτάνει τις 459. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του ΒΕΘ ήταν 706, ενώ ο αριθμός των ασύμφορων 371 και οι πτωχεύσεις 14.

«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντας σφυρίζουν αδιάφορα μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

«Τα capital controls που ήρθαν πέρυσι στις 28 Ιουνίου, και άγνωστο για πόσο θα μείνουν, έχουν δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στην επιχειρηματική κοινότητα» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι «οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Το όραμα της «δίκαιης» ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά».

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια και φόρους» αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.