Quantcast
ΝΖΖ: Μελαγχολία στην χαρούμενη Ελλάδα - enikonomia.gr
share

ΝΖΖ: Μελαγχολία στην χαρούμενη Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

«Μελαγχολία στην χαρούμενη Ελλάδα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στην ελβετική Neue Zürcher Zeitung, η οποία σημειώνει: «Ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων στην Ελλάδα κατά την διάρκεια της κρίσης τετραπλασιάστηκε. Το 2008 χωρίς δουλειά ήταν 178.000 άνθρωποι. Μετά από εφτά χρόνια ύφεσης είναι 872.000. Οι προοπτικές τους να βρουν δουλειά είναι μηδενικές. Με 24,5% η ανεργία στην Ελλάδα έχει φθάσει σε ύψος ρεκόρ. Καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας δεν δημιουργούνται πλέον αλλά πάρα πολλές καταργούνται μια και καθημερινά εκατοντάδες επιχειρήσεις πτωχεύουν. Το κύμα των πτωχεύσεων δεν αφορά μόνο μικρούς εμπόρους και εταιρείες, όπως συνέβαινε τα πρώτα χρόνια, τώρα όλο και συχνότερα μεγάλες, παραδοσιακές επιχειρήσεις κλείνουν».

Και η ΝΖΖ συνεχίζει: «Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον η μετανάστευση είναι η τελευταία επιλογή. Πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια υπάρχει μια μαζική έξοδος από την χώρα που βρίσκεται σε κρίση. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας από το 2008 συνολικά 427.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα. Δεν είναι όμως μόνο νέοι και καταρτισμένοι που γύρισαν την πλάτη στη χώρα. Οι μισοί από όσους μεταναστεύουν είναι πάνω από σαράντα χρονών. Η μετανάστευση δεν είναι όμως εύκολη κυρίως για πιο μεγάλους ανθρώπους. Ακόμα δεν είναι εύκολο να βρει κανείς δουλειά στο εξωτερικό. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ήταν διαφορετικά τα πράγματα».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Το αφήγημα μιας γρήγορης βελτίωσης χάρη σε μια άλλη πολιτική ή μια επιτυχούς εξόδου από την ΕΕ δεν το πιστεύει κανείς πλέον. Το τέλος των ψευδαισθήσεων κάνει τους ανθρώπους μελαγχολικούς. Έφυγε το χαμόγελο από τα χείλη των άλλοτε χαρούμενων Ελλήνων».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.