Quantcast
Βόζεμπεργκ: Μια νέα εποχή για την ΕΕ αποτελεί η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - enikonomia.gr
share

Βόζεμπεργκ: Μια νέα εποχή για την ΕΕ αποτελεί η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής

δημοσιεύτηκε:

Μια νέα εποχή για την Ευρώπη με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής – Ακτοφυλακής η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, κατά τη διάρκεια παρέμβασής της σε σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Φρανς Τίμερμανς, και του Έλληνα Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Η κυρία Βόζεμπεργκ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η νέα αυτή Ευρωπαϊκή υπηρεσία, σεβόμενη πάντα την κυριαρχία κάθε κράτους – μέλους, μετουσιώνει στην πράξη την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, καθώς η διασφάλιση του χώρου Σένγκεν και των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αποτελεί πλέον κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών – μελών. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αντίστοιχη αλληλεγγύη στην πράξη θα πρέπει να επιδείξουν τα κράτη μέλη και στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων, δεδομένου ότι χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της Ελληνίδας Ευρωβουλευτού:

«Νέα εποχή για την Ευρώπη σηματοδοτεί η σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και αποδεικνύει ότι σε δύσκολες περιόδους μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά και να δράσουμε από κοινού, στοχεύοντας στην καρδιά του προβλήματος.

Θερμά συγχαρητήρια στον Εισηγητή μας κ. Artis Pabriks για τη σχολαστική δουλειά που έκανε και την προσπάθεια να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις.

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα λειτουργεί, χωρίς να διαταράσσεται η κυριαρχία κάθε κράτους – μέλους, θα αποτελέσει το σύνδεσμο που λείπει για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Η διασφάλιση του χώρου Σένγκεν και των εξωτερικών μας συνόρων αποτελεί πλέον κοινή ευθύνη μεταξύ όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε. και μέρος της λύσης του προσφυγικού ζητήματος, ενισχύοντας παράλληλα την εσωτερική μας ασφάλεια.

Για την Ελλάδα η σημασία του νέου Ευρωπαϊκού Οργανισμού είναι διττή: Διότι η Ελλάδα αποτελεί – λόγω γεωγραφικής θέσης – τη βασική πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών με προορισμό την Ευρώπη αλλά και λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της, που καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή τον έλεγχο στα θαλάσσια εξωτερικά σύνορα.

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη βρίσκει αναμφίβολα έκφραση μέσα από τη νέα υπηρεσία αλλά ας μην ξεχνάμε ότι, ακόμη και σήμερα που οι ροές έχουν μειωθεί, παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, περιμένοντας τη μετεγκατάστασή τους σε άλλα κράτη μέλη, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.