Quantcast
Συνάντηση Κατρούγκαλου - κοινωνικών εταίρων για κοινό μέτωπο στα εργασιακά - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Κατρούγκαλου – κοινωνικών εταίρων για κοινό μέτωπο στα εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

Ο
υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ.
Κατρούγκαλος θα συναντηθεί αύριο, στις 11.00 με τους κοινωνικούς εταίρους για
την διαμόρφωση ενιαίου κοινωνικού μετώπου στα εργασιακά.









Oι δανειστές εμφανίζονται να ζητούν αλλαγές και σαρωτικές με ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν έως σήμερα στα εργασικά στον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων, τα όρια απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, τα προνόμια των συνδικαλιστών, το “λοκ άουτ”, στην κήρυξη απεργιών.

Στους μισθούς προτείνεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες. Και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η επιχειρηματολογία των δανειστών είναι ότι η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις εργασιακές συμβάσεις, προτείνεται η κατάργηση των Συλλογικών και καθιέρωση μόνο επιχειρησιακών συμβάσεων.

Για τις απολύσεις η πρόταση είναι για αύξηση του ορίου έως 10% από 5% που ισχύει σήμερα και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές. Επίσης θα απολύονται και συνδικαλιστές για τους οποίους μειώνονται οι άδειες και περιορίζονται οι άδειες τους που θα είναι και χωρίς αμοιβή.

Στο θέμα των απεργιών προτείνεται η κήρυξη τους να γίνεται με την ψήφο των εργαζομένων και όχι με απόφαση των συνδικαλιστών. Να επιτρέπεται το Λόκ άουτ από τους εργοδότες σε καταχρηστικές απεργίες.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.