Quantcast
Χαρίτσης: Στο στόχαστρο οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος - enikonomia.gr
share

Χαρίτσης: Στο στόχαστρο οι χρόνιες παθογένειες του συστήματος

δημοσιεύτηκε:

Η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα οδηγήσει από μόνη της στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, η οποία υπάρχει πλέον για πρώτη φορά, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας σε ημερίδα για το ΕΣΠΑ που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Ο υφυπουργός παρουσίασε το σχεδιασμό των προγραμμάτων επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, ενώ μίλησε για πολύ ενθαρρυντική εικόνα που προκύπτει από τα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στον α’ κύκλο των τεσσάρων πρώτων δράσεων και σκιαγράφησε τις προσκλήσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Τόνισε ιδιαίτερα τις αλλαγές στις προσκλήσεις επιχειρηματικότητας του νέου ΕΣΠΑ, με τις οποίες αντιμετωπίζονται προβλήματα ρευστότητας των μικρών και νέων επιχειρήσεων, καθώς και χρόνιες παθογένειες του συστήματος (γραφειοκρατία, αδιαφάνεια, ελλιπής πληροφόρηση ενδιαφερομένων, καθυστερημένη εκταμίευση πόρων).

«Προκειμένου εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ να αξιοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν όχι μόνο οι συνέπειες της κρίσης αλλά και οι προϋπάρχουσες δομικές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται ένας σχεδιασμός ανοιχτός στην κοινωνία και στη δημόσια διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς», τόνισε ο υφυπουργός.

Στην εισήγησή του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Π. Κορκολής εξέθεσε τη στρατηγική για τη συντονισμένη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων: από το ΕΣΠΑ, τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το σχέδιο Γιούνκερ, καθώς και για την προώθηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων σε συνεργασία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία και στήριξη ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας, αντί για τη λογική της αποσπασματικής ενίσχυσης μεμονωμένων κλάδων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.