Quantcast
ΓΓΔΕ: Έλεγχοι στα ακίνητα για να διαπιστωθεί εάν έχει αποδοθεί ΦΠΑ - enikonomia.gr
share

ΓΓΔΕ: Έλεγχοι στα ακίνητα για να διαπιστωθεί εάν έχει αποδοθεί ΦΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Ελέγχους ξεκινά η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει αποδοθεί ο απαιτούμενος ΦΠΑ οικοδομής .

Με απόφαση της ΓΓΔΕ Κατερίνας Σαββαϊδου καθορίζονται τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες επιλογής του δείγματος ελέγχου των υποθέσεων για τις οποίες χορηγήθηκε βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση ακινήτων, από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2013, για τα οποία η οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί από την 1/1/1995 και μετά.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια για την επιλογή υποθέσεων που θα ελεγχθούν, και αφορούν ακίνητα με οικοδομική άδεια μέχρι 31/12/1994 και των λοιπών υποθέσεων για τις οποίες θεωρήθηκε από την αρμόδια ΔΟΥ, από 1/1/2008 μέχρι 31/12/2013, υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου – εγκαταστάτη.

Σύμφωνα με την απόφαση:

α) Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων με επιφάνεια άνω των εκατόν ογδόντα (180) τ.μ. που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη-ιδιοκτήτη. Εξαιρετικά, εφόσον πρόκειται για αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από τον ιδιώτη – ιδιοκτήτη, είτε αυτά έχουν νομιμοποιηθεί είτε έχει εγκριθεί αρμοδίως η ηλεκτροδότησή τους, οι οικείες υποθέσεις υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται, εφόσον η επιφάνεια του ακινήτου υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.

Οι κατά τα προηγούμενα εδάφια υποθέσεις ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε ή η υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη θεωρήθηκε:

αα) εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 7
αβ) εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1
αγ) εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4
αδ) εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2
αε) εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5
αστ) εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9

Επί υποθέσεων για τις οποίες συντρέχουν οι ανωτέρω προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου, εφόσον εντός του ίδιου έτους χορηγήθηκε βεβαίωση ή θεωρήθηκε υπεύθυνη δήλωση για την ηλεκτροδότηση περισσότερων του ενός ακινήτων του ίδιου υπόχρεου, τότε λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της επιφάνειας όλων γενικά των εν λόγω ακινήτων και ελέγχονται οι αντίστοιχες υποθέσεις όλων των ακινήτων αυτών, αν το παραπάνω σύνολο υπερβαίνει τα εκατόν ογδόντα (180) τ.μ. ή αν η συνολική επιφάνεια ειδικά των αυθαιρέτων υπερβαίνει τα εκατόν είκοσι (120) τ.μ.

β) Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων τα οποία ανεγέρθηκαν από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους και εφόσον συντρέχουν οι πιο πάνω προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου, εξαιρουμένων των υποθέσεων που αφορούν ακίνητα των οποίων η παράδοση υπάγεται σε Φ.Π.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000).

γ) Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες- ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών – ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει στα παραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.